Целта на Хизбула е извършването на терористични атаки, заяви посланикът на Израел в ООН
Целта на Хизбула е извършването на терористични атаки, заяви посланикът на Израел в ООН / снимка: Reuters

Във вторник посланикът на Израел в ООН Рон Просор заяви по време на отворен дебат в Съвета за сигурност на ООН на тема „Защита на цивилните граждани при въоръжен конфликт", че много страни класифицират ливанското шиитско движение Хизбула като „благотворителна организация", пише „Джуиш прес".

Той каза това във връзка със заключенията на българските власти, че Хизбула стои зад бомбения атентат, извършен през юли миналата година в Бургас, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.
„Това беше най-смъртоносната атака на европейска земя след 2005 година", посочи Просор. „Въпреки това, обаче, Хизбула не фигурира в списъка на Европейския съюз на терористичните организации.

Всъщност много страни, включително такива, чиито представители се намират в тази зала, продължават да класифицират Хизбула като благотворителна организация. Откакто Наполеон нахлу в Русия Европейският континент не е проявявал такава удивителна липса на далновидност", подчерта израелският посланик в ООН.

Просор предупреди, че единствената цел на Хизбула е извършването на терористични атаки, както в рамките на Близкия изток, така и извън него.

Той изтъкна, че „да се нарече Хизбула благотворителна организация е като да се нарече Ал Кайда организация за градско планиране заради желанието й да заравнява със земята високи сгради". „На човек не му трябва силата на духа на Ричард Лъвското сърце, за да направи каквото трябва", заключи Просор.

„Европейският съюз трябва да намери моралната и политическата воля, за да включи Хизбула в своя списък на терористични организации", заяви той.