Молете се за мен, призова папа Бенедикт XVI
Молете се за мен, призова папа Бенедикт XVI / снимка: Reuters
Молете се за мен, призова папа Бенедикт XVI
61360
Молете се за мен, призова папа Бенедикт XVI
  • Молете се за мен, призова папа Бенедикт XVI

Конклавът за избиране на нов папа ще се състои между 15 и 20 март, съобщиха от Ватикана, малко след като лидерът на Римокатолическата вяра се яви за пръв път след съобщението в понеделник, че ще отстъпва папския престол. Папа Бенедикт XVI обясни, че "се оттегля от Светия престол за доброто на църквата" и се помоли на католиците из света да се молят за него, както ще прави и той за тях. Изказването беше направено по време на редовното седмично изказване на папата, което днес има допълнително значение, тъй като се състои на католическата Пепеляна сряда или 40 дни преди началото на Страстната седмица. Речта на Бенедикт XVI беше прекъсната няколко пъти от ръкоплясканията на няколкохилядната аудиенция.

Изказването на отиващия си понтификат по темата за оттеглянето му от длъжност беше изключително кратко, като Бенедикт XVI повтори част от нещата, които вече беше казал на срещата с кардиналите си в понеделник:

"Скъпи братя и сестри, както знаете, аз съм решил... Благодаря Ви за Вашите симпатии! Реших да отстъпя престола, който Господ ми повери през 2005 г. Взех решението в пълна свобода и за доброто на църквата. Разгледах съвестта си пред Бог и осъзнавам колко е сериозно това решение. Осъзнавам, че вече не мога да изпълнявам Свети Петровата длъжност със силата, която се изисква. Поддържа ме и ме осветлява сигурността, която поисках от Христос - неговата помощ никога не ми е трябвала повече, отколкото сега. Благодаря Ви на всички за любовта и подкрепата, с която сте ме дарили. Благодаря Ви! Почувствал съм трудности, но любовта на църквата и силата на Вашите молитви са ме носели. Продължавайте да се молите за мен, за църквата и за бъдещия папа! Бог ще ни води!"

Освен новината, че папата имал пейсмейкър, който му е бил поставен, преди още да се качи на ватиканския престол, неговият говорител Федерико Ломбарди също така потвърди, че през последната година папата се е подложил на нова хирургическа процедура за смяна на батерията на сърдечния апарат.

Братът на папата Георг Ратцингер обясни, че освен здравословните му проблеми, папата е бил много притеснен и от скандала "Ватилийкс", в който един слуга на Бенедикт XVI оповести в медиите лични ватикански документи.

Постепенно излизат все нови сведения, че най-приближените хора на папата вероятно са знаели за предстоящото решение на Бенедикт XVI. От известно време, например, се прави основен ремонт на един от манастирите във Ватикана, който се оказа бъдещият дом на Бенедикт.

Днешната литургия беше планувана да се състои в малка ватиканска църква но, поради събитията от последните дни, тя беше преместена в огромната Зала Павел VI, която се намира наполовина във Ватикана, и наполовина в Рим.