Израел иска да инвестира в Стара Загора
Израел иска да инвестира в Стара Загора / Община Стара Загора

С атаката си в Бургас Хизбула целеше да оправдае идеологията си като терористична организация. Смятам, че в резултат на проведеното разследването на българското правителство, всички европейски държави ще вземат решение да поставят Хизбула в списъка на терористичните организации. Това заяви по време на посещението си в Стара Загора посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

След срещата си с кмета Живко Тодоров дипломатът сподели, че Стара Загора има голям потенциал за развитие, стабилни фирми и отлични комуникации. По думите му, Израел може да инвестира в туризма, икономиката, търговията. Той обяви, че с подкрепата на израелски фирми, започва образователна програма за деца, която цели да ги доближи до високите технологии с помощта на образователни игри, като в големите търговски центрове и в някои училища ще бъдат обзаведени специални компютърни стаи. Стара Загора ще бъде и един от градовете, включени в общия проект с Нешънъл Джиографик „Да запазим дивото", в който децата ще рисуват в зоопарка, а от анимираните им рисунки, ще бъдат продуцирани кратки филмчета. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени по телевизионния канал.

„Поискахме близък контакт с бизнеса и предложихме възможности за работа по съвместни проекти. Надяваме се на едно добро партньорство, чрез което да привлечем още инвеститори и да бъдат разкрити нови работни места", посочи кметът Тодоров.

Посланикът на Израел припомни, че тази година ще се отбележат 70 години от спасяването на българските евреи."След войната много български евреи се завърнаха в Израел и дадоха своя голям принос за развитието на държавата. И днес те продължават да участват активно в живота, да допринасят за достиженията на икономиката, сигурността и науката".

Н.Пр. Шаул Камиса Раз благодари на българското правителство за разследването на атентата в Бургас и и за ясната декларация, в която посочи извършителя на този терористичен акт. „Аз адмирирам начина, по който българският народ прие това, което се случи и начина, по който реагира на станалото".