Аспаруховият мост – охранителна цел №1 на полицията при протестите
Аспаруховият мост – охранителна цел №1 на полицията при протестите / Дарик Варна, архив

Петима арестувани протестиращи и един пострадал полицай е равносметката след снощното протестно шествие във Варна. Полицаят е бил ударен с камък по главата и има лека телесна повреда, разкри шефът на варненската полиция комисар Тодор Иванов. По думите му бити сред протестиращите няма.

Трима от арестуваните са задържани за хвърляне на пиратки, за което вече са санкционирани с актове. Другите двама арестувани открито са призовавали към неправомерни действия, за което още този следобед са били изправени пред съда, уточни комисар Иванов.

Аспаруховият мост е пътният участък, за който полицията бди най-сериозно. Мостът осигурява връзката на града с Южна България и не се допуска затварянето му, обясни комисарят.

Разпръскването на тълпата снощи в района на булевард „Христо Ботев", който води към моста, е станало с помощта на психологически ефект - удари на полицаите с палки по щитовете. Жандармеристите не са имали намерение да посягат на никого, а само да сплашат нарушаващите обществения ред, след като вече е бил обявен краят на протеста.

Според комисар Тодор Иванов, варненската полиция изпълнява добре работата си по опазване на реда по време на протестите от последните дни. Органите на реда се държали много толерантно към протестиращите, въпреки че шестващите не са спазили маршрута, разрешен от кмета, а за протестите в неделя и понеделник дори не е имало разрешение от Общината, изтъкна полицейският началник.

Ако не се хвърлят камъни и не се чупи имущество, полицаите и тази вечер ще се държат толерантно, категоричен бе шефът на МВР-Варна. Протестиращите ще бъдат пресрещани преди Катедралата и насочвани по ул."Драгоман" към улиците "Цар Симеон" и „Девня", какъвто е разрешеният от кмета маршрут на протеста.

Над 100 полицаи участват в опазването на реда при протестите тези дни в морската столица. Водното оръдие е в готовност, но използването му е крайна мярка, до която полицейският шеф се надява да не се стига.