Изпращаме мартеници в близо 35 държави по света
Изпращаме мартеници в близо 35 държави по света / снимки: DarikNews.bg
Изпращаме мартеници в близо 35 държави по света
61344
Изпращаме мартеници в близо 35 държави по света
  • Изпращаме мартеници в близо 35 държави по света

Традиционният български символ - мартеницата, ще бъде популяризиран в близо 35 държави по целия свят. Това е първата съвместна инициатива на десетте общини на областта в подкрепа на кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска културна столица през 2019 г.

Побратимените ни градове по целия свят ще опаковат или закичат с мартеници знакови места или сгради, обясни Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура" в Община В. Търново. Изработени са еднометрови мартеници, които, придружени с логото на кандидатурата ни, ще отпътуват от Велико Търново за 20 града в 18 държави. Най-далечните дестинации са китайският град Шиан и руският Твер. Останалите девет общини също са изпратили червено-белите символи до други градове зад граница.

„Не случайно се спряхме на мартеницата, от дълги години това е символът, който обединява българите. Освен това мартеницата е част от нашия бит и култура, който най-добре се връзва със слогана на кандидатурата ни, а именно „Душата на България - духът на Европа". А мартеницата наистина е душата на страната ни", каза още Нелина Църова.

Изпращаме мартеници в близо 35 държави по света
netinfo

За мартениците във Велико Търново са използвани 240 кг бяла и червена прежда, а в майсторенето са участвали деца от Общинския детски комплекс. От Общината са изпратили на своите партньори в чужбина и официални писма с информация за кандидатурата на региона за Европейска столица на културата и историята на мартеницата. По желание на местните управи към Шиан и Байон дори са отпътували по 50 мартенички, предназначени за закичване.

Мащабният проект предвижда още на 1 март в 11,00 ч. едновременно във всички населени места във Великотърновска област, съпричастни на инициативата, да бъдат окичени в бяло и червено емблематични места и обекти. Във Велико Търново са избрани първата порта на Царевец, Владишкият мост, културните институти, централните алеи в парковете, а също училища и детски градини.

Инициативата ще завърши на 21 март с настъпването на астрономическата пролет. Тогава ще бъде организиран флашмоб пред магнолията до Централната поща, където минувачите ще могат да вържат за здраве своите мартеници.