Учителите в региона получават под средната за страната заплата
Учителите в региона получават под средната за страната заплата / DarikNews.bg

Учителите в Добричка област получават по-ниски от средните за страната заплати, съобщи регионалният председател на КТ”Подкрепа” Маргарита Нейкова. Средното учителско възнаграждение в региона е 720 лева при 760 за страната, уточни синдикалният лидер. Тя коментира темата във връзка с договореното 8-процентно увеличение на учителските заплати от 1 януари.

Ръстът не е достатъчен, но в условията на криза постигнатото споразумение все пак е успех за синдикатите, отбеляза Нейкова.

Тя поясни, че при изчисляването на средната работна заплата се включват и допълнителните възнаграждения за прослужено време и за придобитите квалификационни степени. Един млад учител обаче започва с 450 лева основна заплата. Сега е договорено този минимален праг да се увеличи на 500 лева за младшите учители, 535 за старшите, 570 за главните учители и на 600 за директорите.

Най-добре платени в Добрич са преподавателите във Финансово-стопанска, Хуманитарна и Езикова гимназия, както и учителите в гимназията по туризъм, съобщи още Нейкова. Най-ниски възнаграждения взимат учителите в община Добричка заради по-малкия брой на учениците там.

Нейкова поясни още, че по-малките училища вероятно няма да могат да осигурят договореното 8-процентно увеличение. Според подписаното споразумение в такива учебни заведения заплатите ще растат в рамките на увеличението на единния разходен стандарт.

Нейкова коментира и новия закон за образованието като отбеляза, че КТ„Подкрепа” застава зад предвиденото въвеждане на задължително обучение за 4-годишните деца и  държавното субсидиране на частните училища. В проектозакона обаче не е заложена мандатност за училищните директори – нещо, за което и двата синдиката настояват, посочи Нейкова.