Костадин Костадинов: Ще направя Историческия музей в Добрич един от най-добрите в страната
Костадин Костадинов: Ще направя Историческия музей в Добрич един от най-добрите в страната / Дарик Добрич

Създаване на електронен сайт и лого на Регионалния Исторически музей в Добрич са първите неща, с което ще се заеме новият му директор Костадин Костадинов, заяви самият той пред Дарик. „Идвам с изключително големи амбиции и смятам да направя така, че в следващите години музеят да стане един от най-добрите в страната” – подчерта Костадинов. Той не скри, че най-сериозният проблем на музея е липсата на сграда, където да се помещават експозициите. Изграждането на база обаче ще коства милиони инвестиции, което е ангажимент както на общината, така и на държавата, смята новият директор на институцията. Въпреки това Костадинов планира до края на управленския си мандат през 2018 година музеят да има собствена сграда, ако не построена, то поне пригодена за неговите нужди и цели.

Научни изследвания, провеждане на теренни археологически и етнографски проучвания, както и спасителни разкопки, са сред планираните приоритетни дейности на музея в концепцията за управлението на новия му директор. Той сподели и идея за съвместна експедиция между музейни работници и журналисти по знакови в исторически план за Добруджа места.

Сред идеите за бъдещото развитие на културния институт е и изграждането на учебен музей. За целта ще се иска от Министерство на културата увеличение на щата на музея с разкриване на длъжността музеен педагог. Той ще запознава децата и учениците с това как работят ателиетата по реставрация и консервация,  как се подреждат отделните изложби и експозиции и как работи музеят отвътре. 27 души наброява в момента щатът на Регионалния исторически музей в Добрич, което е крайно недостатъчно, подчерта Костадинов.

Относно финансирането директорът заяви, че ще се разчита освен на бюджетни средства и на такива, отпуснати по европейски проекти и програми за трансгранично сътрудничество.

Костадин Костадинов е роден във Варна през 1979 г., но е с добруджански корени. Доскорошен зам.-председател на ВМРО, в момента е общински съветник от МВРО в Общинския съвет на Варна. Завършил е магистратура по балканистика през 2002 година и по право през 2011 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на книги и филми. Научният му интерес е насочен основно към нова и най-нова история на България и преди всичко към етническите отношения вътре в страната и демографската катастрофа в България.