Предписания стопират храненето на бездомни животни
Предписания стопират храненето на бездомни животни / DarikNews.bg, архив

Около 200 предписания са направени заради нарушаване на правилата за отглеждане на домашно животно и контрола над безстопнаствени, посочени в Наредбата за обществен ред. Предупрежденията са отправени в периода след въвеждането на корекции в общинския правилник, обясни шефът на комисията по обществен ред и сигурност Станислав Темелков. Голяма част от предписанията са за системно хранене на бездомни животни. Общинският съветник посочи, че в по-голямата си част предписанията са изпълнени.

От началото на годината са съставени и 10 акта. Повечето са за разхождане на домашен любимец без каишка и без намордник.

За нарушения в морската столица по отношение на наредбата следят петима зооинспектори. Те контролират също дали домашните любимци са вписани в активния вече електронен регистър, както и дали са чипирани. Инспекторите проверяват още за паспорти и удостоверения на животните, които собствениците са длъжни да носят със себе си при разходка на любимеца им. Темелков обясни, че при липса на такива документи глоба не би трябвало да грози собствениците, които не носят документи, но са вписали кучето си в електронният регистър. Причината е, че при засичане на чипа системата дава пълна информация за животното.