Папа Бенедикт XVI ще се сбогува с вярващите на 27 февруари
Папа Бенедикт XVI ще се сбогува с вярващите на 27 февруари / снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI ще се сбогува с вярващите по време на генерална аудиенция на площад "Свети Петър" на 27 февруари, съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

Последната генерална аудиенция ще се състои на 27 февруари на площад "Свети Петър", защото ще има много хора и това ще позволи на папата да поздрави вярващите, заяви говорителят на пресконференция във Ватикана.

Отец Ломбарди съобщи, че не е планирано друго специално събитие за оттеглянето на папата, който лично обяви, че това ще се случи на 28 февруари в 19 ч. по Гринуич.

Той ще напусне поста си точно в този обявен час, защото обичайно това е часът, "в който Свети Петър приключва нормалния си работен ден", каза още Ломбарди.

За сметка на това планираната за утре меса по повод първия ден на Великите пости в базиликата "Санта Сабина" на един от хълмовете на Рим беше преместена в базиликата "Свети Петър". "Много вярващи ще искат да дойдат да се помолят. И в тази връзка ще има голям брой кардинали", заяви отец Ломбарди, предава БГНЕС.

До края на папството на Бенедикт XVI "това ще бъде последното голямо тържество в "Свети Петър" в присъствието на обикновени хора и голям брой кардинали", допълни той. До оттеглянето си папата ще изпълни всички поети ангажименти, включително срещите с множество държавни глави, сред които президентите на Гватемала и на Румъния.

Междувременно беше разпространена информацията, че преди около три месеца папа Бенедикт XVI е претърпял сърдечна операция, това твърди италианският вестник „Ил Соле 24 оре", цитирани от агенция Фокус.

По данни на изданието операцията, по време на която е бил подменен кардиостимулатор, е била проведена успешно от известния италиански кардиохирург Луиджи Кяриело и след нея не е имало никакви усложнения.

Самата операция и последвалото възстановяване са били държани в пълна тайна. Нито някой от обкръжението на папата, нито самият хирург, до момента не коментира здравословното състояние на Бенедикт.