Правят родопски мартеници в Историческия музей в Смолян
Правят родопски мартеници в Историческия музей в Смолян / Sofia Photo Agency

Ателие за изработка на родопски мартеници отваря врати в Исторически музей Смолян на 18 февруари. То може да бъде посетено от 14 до 19 часа до 22 февруари от всички, които искат да изпробват сръчността на ръцете си и творческото си въображение в съчетание със старите родопски традиции, независимо на каква възраст е. Ръководството на музея удължи работното време специално до 19 часа, за да може и работещите родопчани да се възползват от предоставената възможност и заедно с децата си или със свои приятели да прекарат няколко часа в интересното занимание.

Музейните експерти с готовност ще запознаят участниците с обичаите за празника Първи март и старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край. Техният разказ е увлекателен и за по-малките деца, защото е съобразен с възрастта на участниците в ателието. Приемат се и баби с внуци. През тази година ще се изпробва и старата техника за работа с вълната - плъстенето.

Нужните материали и пособия са осигурени от музея. Най-добрите образци на възстановени традиционни мартеници и най-интересните творчески резултати от работата на ателието ще бъдат представени в специална експозиция в музейните зали. Откриването на изложбата е насрочено за 25 февруари от 14 часа.