Тъмнокож кардинал е с най-големи шансове за папа
Тъмнокож кардинал е с най-големи шансове за папа / снимка: Reuters

Ганаецът Питър Кодво Апия Търксън е един от най-сериозните фаворити за нов папа след оттеглянето на Бенедикт XVI.

64-годишният кардинал Апия понастоящем ръководи папския съвет по правосъдието и мира. Той е полиглот и говори шест езика. Ако бъде избран, ще стане първият чернокож папа в историята на католическата църква.

Сред другите основни фаворити са архиепископът на Сао Паулу Одило Педро Шерер и италиано-аржентинецът Леонардо Сандри, който в момента отговаря за източните църкви във Ватикана.

Ако обаче кардиналският конклав реши отново да заложи на европеец, най-вероятно това ще е архиепископът на Милано Анджело Скола или кардиналът на Виена Кристоф Шонборн.

Гласовете на САЩ ще бъдат най-влиятелните след тези на Италия при избора на нов папа, се казва в материал на сайта на телевизионния канал Ен Би Си Нюз.

"Единайсет кардинали от тези, които ще гласуват за нов глава на Римокатолическата църква, или почти 10% от конклава, ще бъдат американци. Това е най-голям дял на САЩ, откогато и да е било, въпреки че в Америка живеят голям брой католици", се казва в публикацията.

Папа Бенедикт XVI е допринесъл за усилването на американското влияние във Ватикана. Миналата година той назначи трима нови американски кардинали, увеличавайки общия брой на кардиналите с американски произход до 19, уточнява БГНЕС.

"С 11 гласа САЩ стават втори след Италия, на която се падат 28 избиратели, според данните на пресслужбата на Светия престол във Ватикана. На трето място е Германия с 6 гласа", се отбелязва в публикацията.