Бюджетът на Варна набъбна на 211 млн. лева
Бюджетът на Варна набъбна на 211 млн. лева / Sofia Photo Agency, архив

На близо 211 млн. лева набъбна общинският бюджет на Варна. След около тричасово обсъждане тази вечер съветниците от комисията по финанси и бюджет решиха да увеличат размера му с 1 млн. и 227 хил. лева.

Предложената от финансовата дирекция макрорамка на бюджета бе 209 млн. и 700 хил. лева. След дълга дискусия варненските избраници гласуваха да се завишат средствата за здравеопазване, култура, транспорт, младежки и социални дейности и благоустрояване.

Съветниците одобриха допълнителни 365 хил. лева за модернизиране и покупка на нова апаратура за няколко лечебни заведения. Комисията не разреши да се заделят 84 хил. лева за пречиствателна станция на Тубдиспансера с мотива, че първо е необходима реформа на здравното заведение.

Към коригираната макрорамка на бюджета бяха добавени 200 000 лева за прояви, свързани с кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. Други 100 хил. лева бяха предвидени за строителни работи в новия гробищен парк в кв. „Виница”. За благоустрояване на междублоковите пространства и изграждане на детски площадки към предварително планираните 800 хил.лева бяха отпуснати още 300 хил. лева.

Съветниците решиха също средствата за младежки дейности и спорт да бъдат завишени с над 152 хил. лева, като в тази сума влизат допълнителни 40 хил. лева за превенция на трафика на хора сред ромската общност. За дейности в социалната сфера бяха отпуснати още 101 хил. лева. Малко над 8 хил. лева пък бяха заделени за безплатни карти за градски транспорт за инвалиди.

Според финансист No1 на общината Стефка Господинова новите разходи ще бъдат покрити със събирането на просрочени данъчни задължения към общината.