Поредни протести срещу високите сметки за ток
Поредни протести срещу високите сметки за ток / снимка: DarikNews.bg
Протест във Варна срещу високите сметки за ток
61290
Протест във Варна срещу високите сметки за ток
Протест във Варна срещу високите сметки за ток
  • Протест във Варна срещу високите сметки за ток
  • Протест във Варна срещу високите сметки за ток

Не спират протестите в страната срещу високите сметки за ток - протестиращите искат премахване на монопола на енергоразпределителните дружества. И през днешния ден клиенти и на трите дружества в различни градове отново недоволстваха от необичайно високите си декемврийски сметки.

В Пловдив протестиращи пред сградата на ЕВН призоваваха за национализация и скандираха „Мафия“. Те смятат, че подпалването на два автомобила на дружеството вчера е инсценирано. Пред сградата на ЕВН се събраха около 300 души. 3 000 – толкова станаха хората, които сe включиха през последните три дни в подписката срещу монопола на енергоразпределителното дружество ЕВН в Пловдив.

Над 1000 варненци се включиха в поредния протест срещу високите сметки за ток. Двама от протестиращите бяха арестувани. С възгласи "Мафия", "Вън Енерго-Про" и "Всеки ден ще е така до победата" множеството шества по варненските булеварди по маршрут от общината до офиса на "Енерго-Про" на ул."Девня".

Пред Катедралата протестиращите бяха пресрещнати от Жандармерията. Като цяло шествието премина при засилено полицейско присъствие. Протестиращите бяха призовани от полицията да се разотидат. След като не се вслуша в призива, тълпата успя да пробие полицейския кордон и на групи протестиращите се отправиха към ул."Девня". Малко преди 19 часа, пред сградата на "Енерго-Про", те бяха пресрещнати отново от полицейски кордон.

Там недоволните скандираха "Защо пазите Енерго -Про" и "Много сме - силни сме". Двама от най-бурно протестиращи бяха арестувани. След половинчасов престой пред офиса на енергоразпределителната компания, мнозинството започна да се изтегля.

Поредни протести срещу високите сметки за ток
netinfo

Хиляди граждани в Благоевград за поредна вечер също протестираха срещу електроразпределителните дружества, непосилните сметки за ток и безразличието на държавниците ни за ограбването на българите. С викове "оставка" и „боклуци", недоволните поискаха пред тях на площада да излязат хора от правителството и самият премиер Бойко Борисов. Благоевградчани и протестиращи от други населени места дадоха ултиматум на правителството да спре готвената продажба на електропеносната ни мрежа на ЕРП-тата, което възнамеряват да стане през април. В противен случай, категорични са хората в Югозапада, ще има блокади на главен път Е-79 и барикади във всички общински центрове.

"Да не плащаме ток - да ги оставим в шок", призоваха митингуващите и се заканиха да закупят свещи, които да изпратят пред парламента. Площадът пред Общината се оказа тесен за недоволните от сметките за ток и ниските заплати. Скандиранията утихнаха за минути по време на националния ни химн.

"Кой не скача е чех", викаха протестиращите и изразиха възмущението си от лъжите за разсрочено плащане на фактурите. Оказа се, че в клиентския център на дружеството са обявили, че разсрочка е възможна, но само за сметки над 600 лева.

На митинга говори и 79-годишният благоевградчанин Станимир Камбитов. Мъжът през сълзи каза, че у дома му светят само 4 крушки, а има фактура за 130 лева. Дядото няма телевизор, отоплява се на ток, храни се от социалния патронаж в Благоевград. Тъй като няма пари, токът му е прекъснат и от десетина дни е на свещи.

Организаторът на протеста Людмила Манова, която на предишен митинг бе арестувана от полицията, излезе пред благоевградчани и обяви, че протестите ще продължат, докато не се постигнат реални резултати от исканията им. Започна и подписка за разтрогване на договорите с ЕРП, която ще бъде изпратена в Европейския парламент.

Следващият протестен митинг срещу монополистите в Благоевград е тази неделя от 11.00 часа.

Поредни протести срещу високите сметки за ток
netinfo