Всяка година се диагностицират около 3000 нови случая на епилепсия у нас
Всяка година се диагностицират около 3000 нови случая на епилепсия у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всяка година се диагностицират около 3000 нови случая на епилепсия у нас
61287
Всяка година се диагностицират около 3000 нови случая на епилепсия у нас
  • Всяка година се диагностицират около 3000 нови случая на епилепсия у нас

Клиничната пътека за епилепсия и епилептични пристъпи е една от най-мизерните в страната, твърдят специалисти в Европейския ден на епилепсията, който Старият континент отбелязва за трета поредна година.

Над 70 000 са пациентите, страдащи от различни форми на епилепсия у нас, като всяка година се диагностицират около 3000 нови случая.

14 000 от болните продължават да получават пристъпи, тъй като не могат да бъдат излекувани медикаментозно.

Специалистите са убедени, че при половината от нуждаещите се от хирургично лечение, то би било възможно. Необходима е обаче специална програма за Център за хирургия за епилепсия, която да позволи финансиране това лечение, което към момента Националната здравноосигурителна каса не покрива. Такъв център у нас има вече в продължение на седем години, обясни ръководителят д-р Красимир Минкин. Едва през 2013-а обаче Здравното министерство подкрепило центъра в закупуването на модерен апарат.

Центърът се намира в Клиниката по неврология в столичната болница "Св. Иван Рилски".

Четиридневно изследване, което включва измерване на електрическата активност на мозъка, струва около 1000 лева, допълва експертът.

В момента обаче по клинична пътека касата заплаща 280 лева, както за осъществяването на 10-минутно изследване, така и за провеждането на 168-часово.