Протестиращи предлагат да се направи спешна проверка на електромерите
Протестиращи предлагат да се направи спешна проверка на електромерите / netinfo
Протестиращи предлагат да се направи спешна проверка на електромерите
61284
Протестиращи предлагат да се направи спешна проверка на електромерите
  • Протестиращи предлагат да се направи спешна проверка на електромерите

Проблемът с високите сметки за ток е политически въпрос и той трябва да бъде решен в интерес на гражданите. Това заявиха в ефира на Дарик Стоян Грозданов и Митко Грозев - които са сред активните участници в протестите в София срещу „Топлофикация" и високите сметки за електроенергия. И двамата настояха за прозрачност по цялата верига на документите, които стоят в основата на формирането на крайната цена на тока за клиентите.

Двамата са категорични, че проблемът с високите сметки за ток е на цяла България и хората няма да го дадат на никоя политическа сила. Според тях ако правителството има намерение да реши този проблем, трябва да се направи спешна проверка на електромерите чрез извадка и да експертиза дали уредите са годни, сертифицирани и чия е метрологичната сертификация. Метрологичният контрол както и доставката на уреда и труда по измерването са за сметка на продавача по закона за задълженията и договорите, напомниха Грозданов и Грозев.

Митко Грозев съобщи още, че ще заведе ново дело срещу „Топлофикация" - този път наказателно. Повече от година е отнело първото му дело срещу столичното дружество, което Грозев спечели. Според протестиращите за разлика от сметките за ток, които зависели основно от управленските решения на властта, то при проблемите с „Топлофикация" гражданите имали юридически основания и европейски документи, на базата на които могат да търсят правата си.

Целия разговор с Стоян Грозданов и Митко Грозев можете да чуете в Radio.DarikNews.bg