Грипна епидемия в Хасково, висока заболеваемост и в Пазарджик
Грипна епидемия в Хасково, висока заболеваемост и в Пазарджик / sxc.hu

Заради повишаване на заболелите от остри респираторни заболявания и повалените от грипни вируси в община Хасково се въвеждат следните мерки.

От утре до петък се спират детската и женските консултации, свижданията в болниците и плановите имунизации и реимунизации в Хасково. По последни данни заболелите са 257 на 10 000 души.

Заболеваемостта от грип в Пазарджик и региона е висока, но областта е далече от обявяване на грипна епидемия, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Епидемичните стойности за региона са 400 болни на 10 000 души. 165 на десет хиляди души е заболеваемостта от остри респираторни заболявания през последната седмица. Заболели са 119 души, от тях 49 са развили пневмонии. Най-засегнатата възрастова група отново е на малките деца на възраст 5 до 14 години.

Коренно различна е ситуацията в региони като Кюстендил, Разград и Търговище, в които се наблюдава относително нисък процент на болни от грип.

От РЗИ напомнят, че грипът се характеризира с внезапно начало, температура, втрисане, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост и главоболие.

В сезона на динамично разпространение на вирусите е препоръчително да се избягват контактите с болни хора и масовите събирания, да се спазва добра лична хигиена и да се приемат повече витамини.