Реалността проби пиара на ГЕРБ, смята Костов
Реалността проби пиара на ГЕРБ, смята Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За първи път реалността проби през ПР-кампаниите на управляващите и се прояви в гражданоско неподчинение. Така лидерът на Демократи за силна България Иван Костов коментира вчерашните протести в цялата страна срещу високите сметки за ток. Според него е необходима спешна реформа на енергийния пазар чрез създаване на борса и конкуренция при доставките електроенергия за фирмите.

По думите на Костов причините за по-високите сметки за ток са три. На първо място изправянето на НЕК пред фалит заради източените 2 млрд. лева за проекта „Белене", които сега се отразяват на фактурите на потребителите. Другите причини са договорите на БСП за цената на газа и това, че правителството и неговите контролни органи са съучастници на монополите, като прякото доказателство за това е фактът, че ГЕРБ отхвърли предложението на Синята коалиция да се забрани практиката за договорите от разстояние на телекомите.

Костов коментира още, че подобна монополна политика в момента управляващите прилагат и по отношение на производството на храни, като умишлено натоварват дребните производители с излишни изисквания и така на практика ги изхвърлят от пазара. Освен реформата в енергийния пазар, решението на проблема ще дойде и чрез смяна на състава на контролните органи и избор на членове на ДКЕВР от парламента, смята тъмносиният лидер. Въвеждане на нови европейски правила, които да защитават интересите на потребителите, задължаване на ЕРП-тата да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които да подлежат на строг контрол от ДКЕВР, както и кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да не се поемат от абонатите, предлагат още от ДСБ.