Кой е папа Бенедикт  XVI
Кой е папа Бенедикт XVI / снимки: Reuters, архив

Папа Бенедикт Шестнадесети, чието светско име е Йозеф Ратцингер, е роден в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия на 16 април 1927 година в семейството на полицейски служител, сочи справка в Уикипедия. През 1951 година завършва специалност "Теология и философия" в Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан".

На 21 юни същата година е ръкоположен заедно с брат му Георг Ратцингер за свещеник в Freisinger Dom лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал фон Фаулхабер.

През 1959 година стартира преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963 в Университета на Мюнстер. През 1966 става завеждащ катедра "Теология" в Университета в Тюбинген.

На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана.

След смъртта на папа Йоан Павел II кардинал Рацингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

На 11 февруари 2013 година папа Бенедикт Шестнадесети обяви, че ще се оттегли от поста си на 28 февруари. Той заяви, че няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст.

Източник: Уикипедия