ВИДЕО: Юнайтед пречупи Евертън в мач за историята
ВИДЕО: Юнайтед пречупи Евертън в мач за историята / Reuters

С попадения на Райън Гигс и Робин ван Перси Манчестър Юнайтед надигра Евертън с 2:0 в мач от 26-ия кръг на Висшата лига. Така „червените дяволи“ вече имат преднина от 12 точки пред втория Манчестър Сити, а феноменалната серия на живата легенда Гигс продължи. Уелсецът е успявал да се разпише във всеки един сезон от основаването на Висшата лига, а на 10 февруари 2013 година стори същото в 21-ото издание на шампионата.

Успехът на „Олд Трафорд“ може да влезе във фолклора на английския шампионат и като своеобразен исторически реванш. През миналия сезон домакинството срещу „карамелите“, което завърши 4:4, се възприе от анализаторите като срещата, която коства титлата за Юнайтед.

Сър Алекс Фъргюсън направи няколко промени в титулярната единадесеторка, която победи Фулъм в миналия кръг. Неманя Видич се върна в центъра на отбраната като партньор на Джони Евънс вместо другия ветеран Рио Фърдинанд. Майкъл Карик седна на пейката, за да отстъпи мястото си на Фил Джоунс. Гигс стартира по лявото крило за сметка на Нани, докато атаката очаквано бе предвождана от Ван Перси и Уейн Рууни.

Холандският голмайстор на „червените дяволи“ можеше да открие още в 10-ата минута, когато получи хубав извеждащ пас в наказателното поле, финтира излезлия да го пресрещне Тим Хауърд и стреля към близкия ъгъл. За негово нещастие обаче топката удари външната страна на левия стълб и пое към тъчлинията.


szólj hozzá: Van Persie bigg miss vs Everton

Само три минути по-късно обаче Ван Перси имаше ключова роля в бърза контраатака за Юнайтед, като отклони топката към Райън Гигс на точката на дузпата. Уелсецът някак успя да стреля покрай Фил Ягиелка и след рикошет в същата лява греда откри резултата.


szólj hozzá: Manchester United vs Everton 1:0 Giggs

Постепенно обаче играчите на Фъргюсън върнаха газта и позволиха на Евертън да трупа увереност. В 29-ата минута Виктор Аничебе свали една дълга топка към Маруан Фелаини, той веднага я прехвърли към Леон Осман, а английският национал без забавяне шутира от около 23 метра. Давид Де Хеа обаче показа страхотен рефлекс и отби удара, който летеше към долния ляв ъгъл.

Към края на полувремето Кевин Миралас се понесе по фланга отдясно и центрира ниско към Аничебе. Нигериецът опита да се обърне технично с Видич на гърба си, но в крайна смета не успя да отправи изстрел.

В добавеното време на първата част Юнайтед нанесе съкрушителен удар. Рафаел овладя спорна топка в централната зона и с тънък пас между Фил Невил и Ягиелка изведе Ван Перси сам срещу Хауърд. Холандецът излъга вратаря и вкара на празна врата, въпреки отчаяната намеса на бранител в синьо.


szólj hozzá: Manchester United vs Everton 2:0 van Persie

Пред погледа на Жозе Моуриньо „червените дяволи“ продължиха с икономичното си представяне през втората част. То доведе до няколко интересни ситуации пред вратата на Евертън. При първата от тях Фил Джоунс можеше да отбележи при брутално разбъркване след корнер вляво от вратата. Бранителят успя да нанесе два или три удара по топката от непосредствена близост, но с общи усилия играчите на Дейвид Мойс предотвратиха попадението.

Малко след това Том Клевърли шутира от дистанция, а топката летеше под гредата, преди Хауърд да я избие в ъглов удар.

Най-чистата ситуация за „карамелите“ след почивката дойде в 82-ата минута, когато резервата Никица Йелавич успя да стреля меджу Видич и Евънс, но Давид Де Хеа отново внимаваше и се разтегна, за да извади удара.

Така Юнайтед събра 65 точки на върха, докато Манчестър Сити е втори с 53. Евертън пък сдаде петото си място на Арсенал и вече е 6-и с 42 точки.