Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg
Бурни протести срещу сметките за ток и парно, в София мятаха снежни топки по министър Добрев
61241
Бурни протести срещу сметките за ток и парно, в София мятаха снежни топки по министър Добрев
Протестът в Пловдив
Протестът в Стара Загора
Протестът в Благоевград
Протестът във Варна
  • Бурни протести срещу сметките за ток и парно, в София мятаха снежни топки по министър Добрев
  • Протестът в Пловдив
  • Протестът в Стара Загора
  • Протестът в Благоевград
  • Протестът във Варна

В 15 града днес недоволни от високите сметки за ток и парно граждани излязоха на протести. Призивите им бяха да се спрат своеволията в държавната политика в областта на енергетиката.

Близо 1000 души се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в столицата. Около час протестиращите чакаха министър Делян Добрев да излезе и да разговаря с тях. Той покани част от тях на среща в министерството, но те настояха да излезе пред множеството.

Когато Добрев се появи пред сградата и се приближи до протестиращите, обграден от журналисти, недоволните граждани разкъсаха загражденията и започнаха да го замерят със снежни топки. Министърът беше уцелен няколко пъти в лицето, удари получиха и журналистите около него.

Тогава жандармеристи и полицаи успяха да го издърпат от тълпата и да го приберат в сградата. Протестиращите пък продължиха към Народното събрание и Столична община.

Това е поредната активност на гражданите на София, след като на 20 януари изгориха декемврийските си сметки за парно пред сградата на общината. В столицата някои от абонатите на „Топлофикация” получиха фактурите си за декември със значително увеличение на разхода, като при някои увеличението беше със 100% спрямо декември 2011-а. Много оплаквания срещу сметките за ток, изпратени от ЧЕЗ, имаше и в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха на публични места сметките и обявиха, че няма да ги платят.

В протеста във Варна срещу високите цени на тока се включиха около 1000 души. Хората блокираха пътя Варна-Бургас, затвориха за движение и Аспаруховия мост. Да премине те пуснаха само една бременна жена, тръгнала към болницата.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

Около час преди това възрастен мъж запали демонстративно сметката си за ток, лягайки на пешеходната пътека пред общината, което взриви тълпата. Примера му последваха още няколко души.

Стотици добричлии също излязоха на улиицата, за да се включат в националния протест. Протестиращите в Добрич се събраха пред храм „Свети Георги”, след което шествието потегли към сградата на Енергото. Под звуците на тромби множеството скандираше „Мафия” и „Монополите вън”. Пред входа на Енергото хората изсипаха жълти стотинки.

„Не е нормално да има посредници и токът да се продава на цени 17-18 ст., при минималните ни заплати”, заяви един от протестиращите. Според друг сегашното положение се дължи на трупани с годините грешки, но чашата вече е преляла.

„Не разбирам каква ми е реалната цена на тока. Не разбирам колко киловата съм потребила, но трябва да платя, защото иначе ще ми отрежат тока. Аз съм много гневна, имам задължения и нямам никакви права, държавата я няма”, сподели жена. Според друга всички правителства назад във времето имат вина за скъпия ток.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

Около 500 души в Бургас се събраха на протест срещу ЕVN и хвърляха жълти стотинки по сградата на електроразпределителното дружество, за да му съберат пари да напусне България.

Недоволните одобриха декларация до Министерския съвет. Документът съдържа искане за проверка на дейността на трите ЕРП-та: EVN, ЧЕЗ и EON и затова се поставя краен срок 28 февруари. Ако той бъде преминат без резултат, следва протест за оставка на кабинета.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

Да протестират в Русе се събраха около 100-ина души. Те опънаха транспаранти с надписи „Енерго Про - изхвърли боклука” и „Енерго Про - Опасно за нас” пред входа на централния офис на Енергото в крайдунавския град.

Протестиращите скандираха „Паразити” и изказаха възмущението си от високите сметки за ток през този месец. Събралите се русенци коментираха, че сметките им са двойни по-високи от предходния месец. Част от протестиращите обясниха, че се отопляват с камини и с парно, но въпреки това имат големи суми за електроенергия.

В Монтана разгневени граждани замериха с яйца сградата и охраната на ЧЕЗ-Електроразределение. Около стотина души се събраха пред офиса на монополната фирма, за да изразят протеста си срещу необяснимо високите, по общо мнение, сметки за ток. Множеството хора бе добре охранявано от полицията и жандармерията, но представители на монополното дружество така и не се появиха. Недоволството си протестиращите изразиха първо като показно изгориха изпратените им фактури със сметки си за ток и след това замериха с яйца сградата на фирмата.

В Лом около 400 души се подписаха в подписка за разтрогване на договора, с които е продадена електроразпределителната мрежа на чешкия инвеститор.

Над 2000 души протестираха срещу EVN в Пловдив. Недоволните от високите сметки за ток се събраха пред Централна поща в града, след което преминаха на шествие до централата на австрийската комания. Част от протестиращите подпалиха сметките си за ток и хвърляха жълти стотинки по сградата на EVN.

Хората скандираха "Мафия", "ЕВН вън", "Австрийци-фашисти", част от тях се бяха подготвили и с плакати "ЕВъН", "Енергийни Вампири Не търпим" и други. Пловдивчани поискаха национализация на енергоразпределителните дружества. Част от протестиращите решиха да не плащат сметките си, като се включат в подписка за национализацията на енергоразпределението.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

През нощта са били опожарени два автомобила на енергоразпределителното дружество, съобщщиха от полицията в града. олите били паркирани в пресечка до сградата, където по обяд се събраха и протестиращите. От дружеството потвърдиха за инцидента и допълниха, че са предоставили на полицията видеозапис, на които се виждат две маскирани лица, които подпалват колите.

Във Велико Търново десетки се събраха пред касите на Е.ОN. На протеста имаше и хора с побелели коси, които настояха България да си върне контрола над енергетиката, защото "тяхното поколение е строило централите и преносната мрежа". Освен това в страната има достатъчно хора, които могат да управляват процесите, изтъкнаха те.

Едва петдесетина души протестираха в Стара Загора. Те се събраха пред енергоразпределителното дружество в града. Протестът премина спокойно, липсваха скандирания, лозунги, не се появи и представител на дружеството. „Да си ходят. Не ме интересува какви са. Искаме енергоразпределителните дружества да бъдат държавни и да плащаме реални сметки за ток”, бяха исканията на присъстващите.

Малко над 100 кърджалийци, недоволни от високите сметки на тока, излязоха на протест пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Преобладаваха възрастните хора, но не липсваха и младите. Те издигнаха лозунги „Стига скъп ток", „Стари хора, стойте на студено", „Ел. консумацията води до празен портфейл!" , „Докога народа в неведение!".

Съпричастни към протеста в Кърджали бяха и от гражданско сдружение ДНЕС. „Ако един пенсионер получава 180 лева пенсия и трябва да плати 120 за електроенергия, как ще преживява той? И къде е ролята на държавата като регулатор? Защо много други сфери се регулират, тока не?", попита риторично координаторът на ДНЕС Димитър Илчев.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

Над 3000 души се включиха в третия пореден протест срещу високите сметки за ток в Благоевград. Хората се събраха пред клиентския център на електроразпределителното дружество, от където със скандирания „Мафия”, „България за българите” и „Да изгоним ЧЕЗ от България”. После те поеха и преминаха през полицейската дирекция, продължиха по главната улица на областния център, през площада, сградата на Община Благоевград и отново стигнаха до центъра за клиенти на електроразпределителното дружество.

Протестиращите настояха за отговорност, както от ЧЕЗ, така и от управляващите. Те се заканиха, че ако не бъдат чути, ще се стигне до граждански неподчинение: „Ще блокираме Е-79. Всеки ден ще е така до победата”.

Организаторът на протеста и председател на гражданско сдружение „СИЛА”-Благоевград Людмила Манова обяви, че в понеделник ще стартира подписка за провеждането на Национален референдум дали ЧЕЗ трябва да си отидат от България.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

Сред дошлите, да изкажат несъгласието си с политиката на електроразпределителното дружество, бяха и представители на политически партии, които опитаха да политизират шествието като издигнаха транспаранти. Те обаче веднага бяха свалени от Людмила Манова. „Няма да допуснем партии да си правят ПР на гърба на потърпевшите от ценовата политика на ЧЕЗ. Това е изцяло граждански протест”, категорична беше тя.

По време на шествието гражданите отново се заканиха да не плащат високите си сметки за ток. "Никой да не плаща ток, нека да са в шок”, скандираха събралите се на протеста. Следващата инициатива, свързана с недоволството на гражданите от високите сметки за ток, е насрочена за 11 февруари.

Над 3000 души се събраха да протестират и в Сандански. По време на шествието бяха задържани осем души - 7 от тях за неспазване на полицейско разпореждане и един, защото не носел лична карта.

"Протестиращите бяха прибрани в полицейското управление, защото са преминали по главен път Е-79, на записите обаче ясно се вижда, че те са пресекли пътя на пешеходна пътека, оттук нататък разследващите органи трябва да кажат дали има нарушение на закона", коментира за Дарик организаторът на протеста Вангел Цилев. По думите му всички задържани вече са освободени от Районното полицейско управление.

"Всеки момент ще излезем с решение, за това кога ще бъде следващото шествие, свързано с недоволството на гражданите от високите сметки за ток", каза още Цилев.

Над 100 души протестираха в центъра на Кюстендил срещу монополът на ЧЕЗ в Югозападна България. Над 800 души подкрепиха подписка за развалянето на концесионния договор с дружеството. Протестиращите настояваха за яснота как се изчислява точката във фактурите "непредвидени разходи" и къде отиват тези пари.

Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно
netinfo

Чрез националния протест днес хората заявиха исканията си относно държавната политика в областта на енергетиката. В енергийния сектор българите настояват за: национализация на ЕРП-тата; премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй”, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за: индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; уредите да отчитат в МВт/ч; реално отчитане на изразходваната топлоенергия.