Платени глоби остават неплатени в системата на КАТ
Платени глоби остават неплатени в системата на КАТ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Платени глоби към КАТ фигурират като неплатени в системата на пътните полицаи. Парадоксът създава всекидневни скандали пред гишетата за плащане на наказания и подаване на документи, съобщи бТВ.

Най-яростните скандали стават в Областната дирекция на полицията в София, защото хората, които идват, например, за да подменят личните си документи или шофьорски книжки, не живеят в столицата, а в областта. Това на практика означава, че ако те имат написан фиш за неправилно паркиране в Самоков и са го платили в банка в града, за да докажат, че вече не са длъжници, трябва да се върнат отново дотам, за да вземат копие на вносната си бележка.

Проблемът става още по-голям, ако гражданинът е бил наказан преди две години например и не помни в кой точно клон е платил задължението си. Все пак малко от нас пазят вносните си бележки за платени наказания към Пътната полиция с години. Защо се получава така - системата, с която работи КАТ често пъти пропуска да отбележи като платени някои наказания.

Преди няколко месеца Марияна идва в КАТ заедно със сестра си. Преди да свършат работата си на гишето за издаване на нови документи се оказва, че сестра й има неплатено задължение към пътната полиция от преди няколко месеца. Жената ясно си спомня, че е платила глобата. Документ затова обаче не пази, а без него няма кака да докаже думите си.

Проблемът със системата е от години. На практика тя приема абсолютно избирателно кои глоби да отрази като платени и кои не. Заради честите проблеми пред гишетата, служителите там търсят сами справка през банките.

„Ако гражданинът не може да го направи, се влиза в системата по сметка и се проверява дали са внесени парите и дали са постъпили по сметка. Това го правим чрез справка, която отнема няколко дни”, обяснява гл. инспектор Борислав Пунев от Охранителна полиция в ОДМВР.

Често при попълване на вносните бележки гражданите правят грешки. Глобите към КАТ може да се платят през 31 банки, а парите отиват в една сметка. Абсолютният давностен срок за наказания на пътя е три години.

Важно е да се знае, че лихва върху глобите няма. По закон всички неплатени глоби до Пътната полиция се пращат към НАП след шест месеца.

Проблемът със системата скоро ще бъде решен, обещават от Пътната полиция. След няколко месеца трябва да тръгне нова система, на която се разчита да ликвидира неточностите на старата. Съветът дотогава е - пазете платежните си документи, за всеки случай.