Условна присъда и 2 години без книжка за шофьор, убил дете на пътя
Условна присъда и 2 години без книжка за шофьор, убил дете на пътя / netinfo
Условна присъда и 2 години без книжка за шофьор, убил дете на пътя
61224
Условна присъда и 2 години без книжка за шофьор, убил дете на пътя
  • Условна присъда и 2 години без книжка за шофьор, убил дете на пътя

Условна присъда и забрана за управление на автомобил за 2 години постанови Разградски Окръжен съд за шофьор, убил дете при катастрофа.

Инцидентът е станал на 28 януари 2012 г. на пътя Варна-Русе в участък, преминаващ през Цар Калоян. Валяло сняг, 39-годишният Сали Писанцалъ управлявал джипа си „Нисан Новара“ с 28 км./ч. Въпреки това обаче не успял да спре, когато от стръмна улица на шосето излязло момче, пързалящо се върху найлонова торбичка вместо шейна. Всъщност момчетата били две, едното обаче на 2 метра се разминало от нещастната съдба на 11-годишния Синан Ахмедов. Шофьорът качил прегазеното дете на джипа си, но по пътя към болницата, то починало.

Заради спор дали водачът е имал видимост към пързалката съдът назначи три поредни съдебно-технически експертизи, които замериха сантиметър по сантиметър разстоянията. Въпреки това обаче при последната експертиза, представена днес, се оказа, че има неясноти. Тримата експерти в залата научиха, че детето се пързаляло седнало, а не легнало, което променя както скоростта му, така и видимостта към него. Съдът обаче не назначи четвърта експертиза, а обяви делото за приключено.

В късните следобедни часове съдия Доротея Иванова прочете присъдата, според която Писанцалъ е виновен за това, че е карал с несъобразена скорост и не е внимавал в участък, в който има вероятност да се появят деца на пътя.

Решението е: виновен, а присъдата: 1 г. и 8 м. условно със срок на отлагане 4 години, както и отнемане правото на управление на МПС за 2 години.