Цената на референдума ясна след края на март, училища предявявали искове за 100 000 лв.
Цената на референдума ясна след края на март, училища предявявали искове за 100 000 лв. / netinfo

След края на март ще стане окончателно ясно колко ще струва референдума за ядрената енергетика, защото дотогава ще се събира информация, главно от училища и читалища, колко разходи са направени на 27 януари. Това съобщи в Кърджали вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той пристигна в града край Водното огледало за среща с местния бизнес по покана на народния представител Цвета Караянчева и областния управител Иванка Таушанова.

По думите на Дянков от някои училища, главно в старозагорско и ямболско - около 5-6 на брой, вече били пристигнали до Министерството на финансите искове от по 100 000 лева за разходи в деня на референдума за ток и отопление. „Не знам дали са се наговорили и са решили да се пробват, но това няма как да е така и подобни сметки ще ги връщаме, коментира финансовият министър. Според него там, където секциите са били разположени в частни квартири, общината ще има грижата да обобщи информацията за сметката и да си поиска парите. 

Министър Дянков очаква между 6 и 15 милиона лева допълнителни средства за референдума. „В бюджета бяха определени за него само 14 милиона лева - за бюлетини, кампания, ЦИК, СИК и т.н. Колкото и да подканвахме опозицията да определи колко ще струва целия референдум и откъде ще ги вземем тези пари, те си пасуваха", коментира още Дянков.