Готвят проект за модернизиране на Университетска болница „Проф. д-р Ст. Киркович”
Готвят проект за модернизиране на Университетска болница „Проф. д-р Ст. Киркович” / Областна администрация Стара Загора

Кръгла маса на тема „Технологии, свързани със здравето" с председател проф. д-р Павел Димов се проведе в Академичната зала на Медицинския факултет към Тракийския университет .

Ректорското ръководство има за цел да кандидатства по оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007-2013 г.". Идеята е да бъде изработен проект, чрез спечелването на който Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович" да бъде технологично модернизирана и обновена. „Бихме могли да развием не само ендоскопски центрове, каквито има във водещите университети в България, но и един клинико-експериментален център към тях, в който да практикуваме експерименталните изследвания на необходимите нива, за да може да привличаме специализанти и докторанти", заяви зам.-ректорът на Тракийския университет доц. д-р Анна Толекова.

Особено голям интерес предизвика инж. Любомир Андонов, представител на немска фирма за медицинско оборудване. Чрез иновационна презентация на тема „Технологии, свързани със здравето - ендоскопска минимално-инвазивна хирургия", той представи така наречените „Интегрирани операционни зали OR1". Удобствата, с които разполагат залите, са три монитора в операционната, които дават възможността да се наблюдава интервенцията в залата, да се записва и да предава конферентна връзка с аудитория, извън помещението. Изключителна ергономичност и комфорт, подвижност и лесно управление на апаратурата чрез докосване или гласова команда са малка част от впечатляващите функции на новите технологии. Интегрираните операционни зали OR1 ще донесат технологичен престиж и класиране в челните редици на медицинската технология и практика, заключи инж. Андонов.

«С развитието на високите технологии в Европа, не можем да си позволим бездействието в тази област на науката. Важно е висококвалифицираните специалисти да бъдат задържани в родната си страна и да им бъде давана възможност да се развиват и да практикуват професията си като равностойни европейски граждани. Вие имате моята пълна подкрепа, заставам зад идеята да се разработи подходящ идеен проект. Вярвам, че със взаимни усилия ще превърнем интегрираните операционни зали от мечта в реалност. Пожелавам на ръководството и академичния състав на Тракийския университет все по-успешна работа, просперитет, напредък в обучаването на конкурентни и способни кадри!», заяви областният управител Недялко Недялков.