Гимназисти правят вестник за Дома за възрастни хора
Гимназисти правят вестник за Дома за възрастни хора / снимки: Хуманитарна гимназия

Ученици от паралелката по журналистика в Хуманитарна гимназия се срещнаха с обитателите на Дома за възрастни хора във Велико Търново. Идеята е да се подготви специално издание, посветено на различни житейски съдби. Всеки от единайсетокласниците се потопи в спомените на пенсионерите. Множество пожълтели документи, фотографии и писма бяха извадени и преразказан животът на дълголетниците. В часовете по репортерство ще бъдат написани очерци и в навечерието на 3 март учениците ще посетят Дома с тематичния вестник.

93-годишният Христо Койтуков грижливо е съхранил вещи от участието си в първата фаза на Втората световна война. Възрастният човек подари на една от гимназистките дубликат на военната си книжка. Дядо Йордан Мирчев пък отрупа леглото с публикации за себе си и пред своя млад приятел Светослав сподели не един и два спомена.

Параскева Петрова и Ради Николов, които се харесали в Дома и сега изживяват своята любов в трета възраст, намериха душеприказчик в лицето на Галя Георгиева. Зекере и Ферхат ще пишат за Генка Генкова, която през 2012 година е избрана за Мис Баба. Памела напълни бележника си с разказа на дядо Стойчо Йорданов. Дълги години той е посветил на хоровото пеене и е обиколил много страни по света.

Гюлшан и Камелия се отдадоха на трудотерапия, изработвайки графики с конец. Двете момичета подготвиха цветни сърчица, върху които всеки обитател на Дома ще напише мисъл, посветена на предстоящия празник 14 февруари. Тогава в дома ще се проведе ритуално зарязване на асмите. Един от възрастните мъже ще бъде определен за цар на виното и за него ще бъде сплетен венец от лозовите пръчки. Той повежда хорото, подава на всекиго бъклицата с вино и благославя: „Тази година асмите да родят повече грозде и да напълнят бъчвите с вино". Тук се пеят стари градски песни, но най-обичана е „Червено вино снощи пих". Накрая цялото шествие влиза в залата за танци и забава и празникът на Трифон Зарезан преминава  в Свети Валентин с изпълнение на стихове, песни, скечове и четене на послания от Стената на любовта.