Хизбула получава държавно спонсориране от Иран и Сирия, сочи доклад
Хизбула получава държавно спонсориране от Иран и Сирия, сочи доклад / снимка: Reuters, архив

В поверителен доклад на канадското разузнаване, изготвен няколко месеца преди смъртоносната атака срещу туристически автобус в България, зад която се смята, че стои канадски член на Хизбула, се посочва, че ливанската шиитска групировка получава значително държавно спонсориране от Иран и Сирия.

Освен финансови средства, Иран предоставя военна екипировка и обучение на Хизбула, пише в доклад, цитиран от канадския вестник „Нешънъл пост".

Анализаторите на канадското разузнаване смятат, че подкрепата на Техеран и Дамаск е позволила на ливанската група да развие както политическите, така и военните си възможности, предава агенция Фокус.

Хизбула продължава да показва, че има намерения и възможности да провежда терористични операции, пише в доклада.

В сряда канадският министър по въпросите на гражданството и имиграцията Джейсън Кени призова ЕС да последва Канада и да признае Хизбула за терористична организация.

Шест месеца след атентата на летище Бургас, при който загинаха петима невинни израелски туристи и един български гражданин, България свърза нападението с терористичната групировка Хизбула. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Двама от тримата замесени са принадлежали към ливанската бунтовническа групировка и самоличността им е установена, това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.