Европейският парламент осъди нападението срещу Доган
Европейският парламент осъди нападението срещу Доган / снимка: БГНЕС, архив

Европейският парламент категорично осъжда опита за нападение срещу Ахмед Доган. Това заяви еврокомисар Кони Хедегор по време на дебат за свободата и върховенство на закона в България - част от пленарната сесия в Европейския парламент.

Хедегор посочи, че въпросът с опита за покушение срещу Доган е вътрешен за страната ни, но подчерта, че българските институции трябва да разследват внимателно случая и да подведат под отговорност виновните за него. Тя изтъкна, че всеки подобен инцидент е „недопустимо посегателство върху правовата държава в Европа”, съобщи бТВ.

Греъм Уотсън, председател на Европейските либерали и демократи, изрази притеснения за състоянието на съдебната власт в България във връзка с повдигнатото обвинение за хулиганство срещу Октай Енимехмедов. „Винаги сме имали притеснения за съдебната власт в България и докладът на ЕК от юли отново подчерта тези притеснения”, заяви Уотсън по време на обсъждането, посветено на страната ни.

По време на VIII-та Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Няколко дни след заплахата срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Тогава началникът на авангарда на конференцията на ДПС полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си. Тогава той разказа, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани.