Ученици, студенти и преподаватели отбелязаха Китайската нова година
Ученици, студенти и преподаватели отбелязаха Китайската нова година / снимки: Хуманитарна гимназия

Студенти от специалност "Приложна лингвистика с китайски език" и техни преподаватели от Великотърновския университет, както и ученици и учители от клуб „Приятели на Китай" при Хуманитарната гимназия отбелязаха Китайската нова година, настъпваща на 10 февруари. Младите хора избраха китайски ресторант в старата столица, за да усетят атмосферата на източните обичаи и кухня. Срещата започна с връчване на грамоти на част от студентите, които се включиха активно в коледния благотворителен базар на училището и изработиха колиета със символиката на Годината на змията.

За духа на предстоящия празник и традициите разказа доц. д-р Ин Хайлян от Шандунския университет в град Вейхай, който от тази година е преподавател в търновския вуз. На новогодишната трапеза и в градските, и в селските семейства задължително присъства пържено пилешко месо, защото произнасянето на думата пиле съвпада с думата късмет, както и пържена риба, която пък символизира плодородието, сподели китайският учен. Сред най-предпочитаните храни за китайците също са пикантно приготвените вътрешности на прасето, обясни доц. Хайлян, макар той самият да е любител на ястията със соево сирене и на задушена риба с люти чушки.

Предновогодишната трапеза във Велико Търново изобилстваше от пелменки, каквито се ядат на север от Пекин, а в последните години и в цял Китай. Тях китайците сервират за късмет и за пари, защото наподобяват стари монети. В новогодишното меню бяха включени пролетни ролца с пълнеж от зеленчуци, както и ориз с пилешко и зеленчуци. Сред най-вкусните блюда обаче бяха панираните пилешки хапки. Никой не пропусна да опита и от белите гъби с пиле. Последното ястие с черни гъби, бамбук, свинско и пилешко месо в сос, беше поднесено в присъствието на собственика и готвач на заведението Йен.

Единственото, което не присъстваше на празничната маса в търновския ресторант, се оказа панираният сладолед, който в Китай се сервира само в заведения от най-висока класа. Колкото и трудоемко да е приготвянето, то е постижимо, ако сте достатъчно сръчни. Ледената топка се обвива в пандишпанов блат и след като се потопи в панировката и врящата мазнина, бързо се изважда.