КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Извадиха 14 кг тумор от пациент
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Извадиха 14 кг тумор от пациент / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Извадиха 14 кг тумор от пациент
61135
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Извадиха 14 кг тумор от пациент
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Извадиха 14 кг тумор от пациент

14-килограмов тумор от пациент извадиха хирурзите от МБАЛ „Еврохоспитал" в Пловдив. Операцията е извършена вчера на 50-годишна жена, съобщи в предаването "Клиника на шестия етаж" на Дарик радио началникът на Хирургичното отделение в болницата д-р Николай Белев. Той обясни, че пациентката е диабетичка, с наднормено тегло и е усещала постоянна тежест в коремната област. Ехографско изследване е установило наличието на злокачественото образувание и е последвала операция. Тумор с такива размери се развива за около година, като за 40 дни може да нарасне двойно, обясни д-р Белев.

Той подчерта, че няма ясно разграничими симптоми на рака, но трябва да се отиде на лекар при всяко неразположение, продължаващо повече от седмица. Специално за туморите на стомаха и червата са необходими профилактични изследвания, особено след 40-ата година. Колоноскопията и фиброгастроскопията са задължителни, защото могат да „хванат" рака в по-ранен стадий.

Химиотерапията напредна много в последните 10 години, особено прицелната /таргетна/ терапия. Тя се насочва конкретно към растежните фактори на раковите клетки и така стопира възпроизвеждането им. Други методи за киберножът и хайфу-терапията, които представляват фокусирана енергия върху тумора. Използва се още стандартната и безкръвна хирургия, но те задължително се комбинират с други видове лечение.

Ракът е заболяване на възрастните хора. Около 65% от заболелите са над 65 години. Тревожна обаче е тенденцията към застаряване на населението в световен мащаб. По тази причина бумът на раковите заболявания ще бъде след 2030-а година, когато се очаква да „остарее" поколението на бейби-бума от 60-те и 70-те години на 20-и век, каза още д-р Белев.

Той изрази загрижеността си към новите разпоредби на Здравната каса, с които се ограничава избора на консумативи за операциите. Все още в онкохирургията няма нито един консуматив, който да се поема от държавата. Това затруднява работата ни, но досега не сме имали случай на върнат пациент заради липса на средства, допълни д-р Белев.

Цялото предаване „Клиника на шестия етаж" можете да чуете от прикачения звуков файл.