Обсъждат вариант шампионът на Лига Европа да печели директна квота за ШЛ
Обсъждат вариант шампионът на Лига Европа да печели директна квота за ШЛ / БГНЕС, архив

Повечето водещи европейски клубове искат финалистите, или поне победителят от Лига Европа, да получава директна квота за следващото издание на Шампионската лига.

Проучване, направено от Асоциацията на европейските клубове (ЕСА), която представлява 207 от топ отборите на Стария континент, показва, че 61% биха приели въпросния стимул за участниците в Лига Европа.

Президентът на УЕФА Мишел Платини обясни, че всички предложения ще бъдат обсъдени, като всяка евентуална промяна ще влезе в сила от 2015-та година.

В проучването са взели участие 87 членуващи клуба от 36 държави.

75% изразяват задоволство от настоящата структура и формат на евротурнирите.

92% смятат, че Шампионската лига и Лига Европа трябва да продължат паралелното си съществуване.

61% биха приветствали решение финалистите или победителят в Лига Европа да се класира директно за следващия сезон на Шампионската лига.

Заключението на ЕСА е, че клубовете са много доволни от настоящото провеждане на европейските турнири, но ще се обмисли предложението за Лига Европа.

Клубовете не успяха да стигнат до единомислие по темата за това дали да бъде забранено напълно притежаването на правата на играчи от трета страна – агент или други лица/компании. Тази забрана важи в Англия. УЕФА иска въпросната практика да бъде напълно забранена.