Великите сили ще направят нова оферта на Иран
Великите сили ще направят нова оферта на Иран / Sofia Photo Agency, архив

При подновяването на преговорите в края на февруари великите сили ще направят ново предложение на Иран във връзка с ядрената му програма, заяви британският външен министър Уилям Хейг.

"Все по-спешно необходимо е да се реализира напредък" по тази тема, се казва в комюнике на британския първи дипломат, който изразява задоволство от подновяването на преговорите между Техеран и групата 5+1 (петте страни постоянни членки на ООН и Германия) на 26 февруари в Алмати, Казахстан.

"В Алмати ние ще направим ново сериозно предложение, на което Техеран трябва да даде сериозен отговор и да превърне в конкретни дела прокламираната си воля да преговаря. Ние искаме да продължим да работим с Иран в дух на взаимно уважение върху конкретни мерки, необходими да се отговори на безпокойството на международната общност", добави Хейг.

Според него Техеран продължава да обогатява уран до степен, която нуждите от цивилно приложение не намират сериозно обяснение. Последният цикъл от преговорите между Иран и групата 5+1 беше през юни 2012 г.