Билетът до Варна – 5 лева от март
Билетът до Варна – 5 лева от март / netinfo
Билетът до Варна – 5 лева от март
61127
Билетът до Варна – 5 лева от март
  • Билетът до Варна – 5 лева от март

Почти наполовина падат цените на билетите до Варна след като транспортна фирма спечели обществена поръчка за рейса от Разград до Варна с оферта от 5 лева. Така автобусът в 7 часа ще струва 5 лв., в 6,30 ч. – 8,50 лв., в 14 – 9 лв., за рейса в 8 ч. още няма решение, но и двете конкуриращи се фирми предлагат по 5 лв. В момента цената на автобусния билет по маршрута от Лудогорието до морската ни столица е 9 лв.

Билетът до Варна  5 лева от март
netinfo

Всяка петте фирми, участващи в обществената поръчка за обществен превоз, спечели поне по една линия. Позициите бяха 11, във всяка влизат по няколко маршрута. Предложения  имаше по 10 от позициите, в 8 от тях само по една фирма бе подала оферта и така победителят стана ясен веднага. Пликовете отвори петчленна комисия, ръководена от заместник-кмета на община Разград Ценка Таракчиева.

Първите четири позиции спечели „Автобустранс“. Така фирмата ще вози срещу 3 лв. по линията Недоклан – Ясеновец – Черковна, по левче по градска линия 4А и по 1,80 лв. от Разград до Дряновец и Балкански. Позиция 2 включва линията до Варна в 14,00 ч., билетът ще е 9 лв., 1,20 лв. ще е до Радинград, 5 лв. до Исперих и 1 лв. по градска линия №5. В позиция 3 е рейсът до София - 25 лв., Кубрат – 5 лв., Осенец – 1,20 лв., Пороище – 1,50 лв., градска линия №2 – 1 лв. Позиция №4 включва Мортогоново – 1,50 лв., градска линия 6 – 0,60 лв., Бургас – 15 лв., градска линия 4 – 0,70 лв.

Позиция №5 ще обслужва „Муртаза Ферад”, тя включва рейса до Дянково – 2 лв., Веселина – 2,50 лв., друга линия до Дянково – 2,50 лв., Варна в 6,30 ч.– 8,50 лв., градска линия №8 – 0,70 лв.

Без конкуренция бе и позиция 8, ЕТ”Севдалин Янакиев” ще вози до Търговище за 4 лв., до Раковски – 2 лв., пак толкова и до Липник и Киченица. Позиция 10 е до Завет, ЕТ”Неделчо Иванов” ще вози дотам срещу 3,50 лв.

Най-любопитна се оказа позиция №6. По нея се появи за пръв път цената от 5 лв. за 130-те километра до Варна.

Фирма „Карина“ - Цар Калоян – 1,25 лв., Гецово – 0,50 лв.

Билетът до Варна  5 лева от март
netinfo
После стана ясно, че още един от рейсовете до морската столица ще вози за 5 лв. За автобуса в 8,00 ч., който е част от позиция №7 и двете предложени оферти са на тази цена – на „Автобустранс” и на „Карина“. Този маршрут е в комплект в рейс до Русе, където пак „Карина“ предлага отново уникална цена от 2,50 лв., „Автобустранс“ е с оферта 4 лв., в позицията влизат още рейс до Гецово, съответно с оферти – 0,50 лв. и 0,70 лв.

Другата спорна линия е тази до Габрово, за нея „Муртаза Ферад” предлага 14 лв. билет, а „Севдалин Янакиев” – 12 лв. На закрито заседание комисията оцени офертите по тези позиции, важни за решението са събраните точки по предварително обявени критерии, те имат тежест 60%, а цената на билета: 40%. Решението трябва да бъде обявено до края на месеца и, ако не бъде обжалвано пред съда, новите цени да влязат в сила от март и да важат 4 години.

В обществената поръчка имаше още една обособена позиция, до Лозница обаче никой не пожелал да вози. От няколко месеца не се обслужва и линията до Попово, с която мнозина разградчани правят връзка с влак за София. Изпълнителят на поръчката – ЕТ”Неделчо Иванов” - обяснил в официалното си уведомление, че за всеки курс доплаща до 20 лв. вместо да е на печалба. Експертът по транспорт в община Разград Васил Цонев допълни, че този проблем се е появил след обявяване на поръчката с 11 позиции, затова не е могло да бъде включен и рейса до Попово. Поискано е разрешение от Областна администрация временно някой друг превозвач да изпълнява линията при желание, то е получено, но желаещи не се появили.