Прокуратурата няма да проверява папката „Буда
Прокуратурата няма да проверява папката „Буда / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Няма причина прокуратурата да проверява документите за папката "Буда", това се прави само като има данни за престъпление, заяви главният прокурор на България Сотир Цацаров пред bTV относно изнесените документи за вербовка като информатор на премиера Бойко Борисов.

По думите му проверка трябва да има само при данни за престъпление, а на този етап не се знае дали въпросните документи са действителни и какво съдържат те. „Единственото, което знаем, че един цикъл, който в обществото се върти от доста време, се повтаря отново.

Има някакъв си картон, който казва, че някой е тръгнал да вербува някого си", подчерта още главният прокурор. Цацаров допълни, че не е нормално документи с гриф „Строго секретно" да се размахват по медиите в страна от Европейския съюз.

По повод на нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган на 19 януари, Цацаров заяви, че обвинението работи по тезата, че нападателят Октай Енимехмедов не е работил сам. Стана ясно още, че предстоящите резултати по две експертизи ще определят насоката на обвинението срещу похитителя и характера на причинените му наранявания от делегатите на ДПС, които се втурнаха да го обезвреждат с шутове и юмруци.

„След експертизите ще знаем не какво може газовото оръжие по принцип, а какво би станало, чрез експеримент в близки до реалните условия. Ще разберем конкретното оръжие, в ръцете на конкретния извършител, от конкретното разстояние какъв тип увреждане може да причини в тази област на главата", обясни главният прокурор.

Той обясни, че първите експертизи от 19 и 20 януари са по-скоро принципни. По повод на нанесения побой над Октай Енимехмедов стана ясно, че чрез запазените документи от прегледа му във ВМА се назначава още една експертиза, която ще се произнесе по отношение на травмите му.