Тина Мазе е новата кралица в дисциплината Супер-Г
Тина Мазе е новата кралица в дисциплината Супер-Г / BGNES

Словенката Тина Мазе спечели световната титла в дисциплината Супер-Г по време на шампионата на планетата, който започна днес в австрийския зимен център Шладминг.

Настоящата лидерка в генералното класиране за Световната купа даде най-добро време от 1:35.39 минути по време на днешния първи старт от шампионата при дамите и наследи като шампионка австрийката Елизабет Гьоргъл, триумфирала през 2011 година в Гармиш-Партенкирхен. Австрийката остана днес 11-а. Сребърният медал отиде при младата звезда на швейцарските ски Лара Гут, която завърши на 0.38 секунди. Американката Джулия Манкузо пък си спечели бронзовото отличие, оставяйки на 0.52 секунди след победителката. Днешното състезание на пистата "Щрайхер" започна със закъснение от три часа и половина, заради мъглата на пистата и лошото време.

Звездата на женските алпийски ски Линдзи Вон пък претърпя сериозен инцидент по време на спускането си. Все още обаче не е ясно колко тежки са травмите на американката, която бе изнесена от пистата до болницата с хеликоптер. 28-годишната двукратна световна и олимпийска шампионка падна лошо след скок по време на състезанието за Супер-Г, превъртя се, а след това се удари в предпазните заграждения. Медицинският екип се появи моментално, а американката бе извозена с хеликоптер до близката болница. Австрийските телевизии съобщават, че Вон най-вероятно е с травма на крака. Линдзи се опитваше да си върне световната титла в дисциплината, която спечели през 2009 година. Утре е стартът в дисциплината при мъжете. /БГНЕС