Правителството застрашава националната сигурност, твърди Станишев
Правителството застрашава националната сигурност, твърди Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Правителството застрашава националната сигурност, твърди Станишев
61121
Правителството застрашава националната сигурност, твърди Станишев
  • Правителството застрашава националната сигурност, твърди Станишев

Правителството е избрало политически подход и огласява една версия, която бе обявена от Израел още в първия ден след атентат в Бургас. Това коментира по повод изявлението на Цветан Цветанов лидерът на БСП Сергей Станишев, че атентаторите на летище Бургас са свързани с терористичната групировка „Хизбула”.

„Според мен не може да се говори за преки доказателства, за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България, на обикновените граждани”, коментира той.

„За мен това е политическо действие, което се определя от натиск”, допълни още тезата си Станишев.

Българският доклад за атентат в Бургас, който бе обсъждан по време на Консултативния съвет по национална сигурност е очакван на най-високо ниво в САЩ. Това стана ясно от вчерашни публикации, според които българските власти най-вероятно ще потвърдят наличието на връзка между „Хизбула” и самоубийствения атентат през юли 2012 г.

Станишев коментира, че след атентата в Бургас досега има още два сериозни пробива в системата на сигурността, визирайки действията на Октай Мехмедов спрямо Ахмед Доган и покушението пред Съдебната палата. „Това са три тежки инцидента, които говорят за това, че системата за национална сигурност не е достатъчно ефективна, за да работи, камо ли да гарантира сигурността на българските граждани. Затова няколко пъти в хода на дискусията призовах правителството да остави разследващите органи да си свършат работата ефективно и докрай”, каза лидерът на левицата.