Зърнопроизводителите излизат на протест
Зърнопроизводителите излизат на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зърнопроизводителите излизат на протест
61119
Зърнопроизводителите излизат на протест
  • Зърнопроизводителите излизат на протест

Зърнопроизводителите излизат на национален протест. Това съобщи на Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Над 83 хиляди са засегнатите земеделци, които чакат парите си от правителството. Фермерите се заканиха да блокират за близо седмица центъра на столицата.

От 18 до 22 февруари земеделските производители ще излязат на протест в столицата заради неизплатени евросубсидии за 2012-та година, които държавата трябваше да преведе по сметките на фермерите до края на миналия месец, обясни Вукодинов. Агроминистърът Мирослав Найденов се извини на земеделците за забавеното изплащане на субсидиите. Зърнопроизводителите отговориха, че то е „необходимо, но недостатъчно условие", за да седнат всички на масата за преговори.

„Националната асоциация на зърнопроизводителите организира национален земеделски протест срещу лъжите и политиката на правителството в земеделието", каза Вукодинов.

По-рано през деня министър Мирослав Найденов се извини на земеделците за забавеното изплащане на субсидиите. „Извинявам се от името на правителството за това, че не успяхме да изпълним поетия ангажимент и да платим субсидиите до 31 януари, каквото бе първоначалното ни намерение", каза той.

Найденов обясни, че в началото на година са платени близо 2 млрд. лв. по така наречения „заем на Милен Велчев", а отделно от това са влезли в сила нови регламенти, които позволяват по-късно плащане на социалните осигуровки, пък и авансовият данък се плаща по различен начин от началото на година. В момента няма налични приблизително 1 млрд. лева, които да бъдат заделени за земеделските субсидии, каза Найденов и призова за разбиране.

Зърнопроизводители приеха извинението, но заявиха, че няма да отстъпят от решението си за протести. Ангел Вукодинов посочи, че земеделците са чували досега много срокове, но нито един не е изпълнен. Той призна, че извинението от страна на министъра е добро и го определи като „необходимо, но недостатъчно условие".

Кабинетът трябваше да изплати до края на миналия месец близо 1 милиард лева евросубсидии за 2012-та година. Субсидиите трябва да бъдат разпределени между 83 хиляди земеделски производители. Парите се изплащат от държавния бюджет, а в рамките на 45 дни се възстановяват от ЕС.