Млади джазмени със заключителен концерт
Млади джазмени със заключителен концерт / организатори

От октомври миналата година досега 14 талантливи старозагорски деца и младежи се учат как да свирят джаз, благодарение на проекта "Джаз училище" .

На 8-ми февруари, петък от 19 часа в Регионална библиотека в Стара Загора "Захарий Княжески" ще се проведе заключителния концерт на музикантите.

Публиката ще чуе интерпретации на джазови теми, сред които Blue Bossa и Watermelon man, изпълнени от младежи, сред които 14-годишният пианист Деян Асенов и 15-годишният барабанист Виктор Герджиков.

Проектът „Джаз училище" е наречен така от своя създател и ръководител Димитър Живков - актьор в Драматичния театър и наш колега от Дарик.

От октомври миналата година - досега, 14 млади музиканти от Стара Загора, избрани чрез предварителен конкурс, изучават основите похвати и изразни средства на американското изкуство. Предложеното обучение в проекта е по 5 инструмента - барабани, бас китара, пиано, китара и тромпет. Занятията в „Джаз училището" се провеждат един път седмично и са напълно безплатни .

„Въпреки, че ни се искаше да приемем възможно най-голям брой кандидати, нямахме практическата възможност да го направим, тъй като бройката на приетите ученици все пак бе ограничена. Ето защо всеки преподавател пое обучението на 2-ма или 3-ма ученика по съответния инструмент", споделя Димитър Живков. В проекта са поканени да преподават видни български джазмени:

- Михаил Йосифов /тромпет/ - един от най-добрите тромпетисти в България, преподава в ДМА
- Мирослав Турийски /пиано/ - преподавател в АМТИИ Пловдив, свири в Теодосий Спасов трио
- Николай Карагеоргиев /китара/ - завършва елитното Swiss Jazz School в Берн, Швейцария
- Александър Леков /бас китара/ - преподава бас китара в АМТИИ Пловдив, действащ музикант
- Младен Димитров /барабани/ - професионален джаз музикант, аранжьор и продуцент

Най-малкият ученик на джаз школото е четиринайсет годишният пианист Деян Асенов. Само с година по-голям е барабанистът Виктор Герджиков. И двамата споделят, че тях този проект е чудесна възможност за музикално развитие и обогатяване. Ето и по-конкретно какво се изучава в „Джаз училище": Основа и принципи на джазовата музика. Разчитане и изучаване на джаз стандарти, джазова хармония, характерната за стила ритмика(суинг) и основи на джазовата импровизация.
Освен индивидуални занимания с преподавател, учениците имат и час по джаз ансамбли - най-интересната и забавна част от училището. Това на практика е часът, в който младежите се събират в групи и се учат как се свири в джаз бенд (трио, квартет и т.н.).

Димитър Живков допълва, че „Джаз училище" не може да направи от талантливите деца и младежи завършени музиканти - това не е възможно случи, не и за такъв кратък период. Целта на проекта е да се запали интереса на младите музиканти към джазовата музика и най-вече да се създаде джазова среда в града - тоест ядро от музиканти, които не само живеят в Стара Загора, но свирят и се развиват предимно тук.

Ето какво споделя още споделя авторът на проекта Димитър Живков:
„За разлика от Пловдив и София например, Стара Загора няма собствена джазова среда, В столицата и в града под тепетата има много млади хора - предимно студенти от музикалните академии, които се занимават с джаз. Освен това и на двете места има действащи, професионални джазови музиканти. В Стара Загора тези звена липсват. Въпреки това от няколоко години в града се забелязва голям интерес към този музикален стил - пример за това са стартиралите през 2009 ежемесечни концерти Live Zara Jazz, появилите си през 2010 първи джазови клубни вечери в Стара Загора - Il Mondo Jazz Nights, както и фестивала „Джаз Форум", чийто дебют бе миналата година. Изводът, който направих за себе си е, че в града има хора (най-вече млади), които искат да се занимават с джаз, но липсват професионални преподаватели, които да ги обучат, и среда, където да се развиват. Ето защо направих проекта „Джаз училище"

В заключителния концерт младите джазмени ще покажат какво са научили в продължение на 3 месеца, като за целта ще представят теми на Сони Ролинс, Телониъс Монк, Хърби Хенконк и др.

Проектът „Джаз училище" е финансиран от Обществен дарителски фонд - Стара Загора и Фондация „Работилница за граждански инициативи" по фонд „Социални иновации" с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България".