Нещо за четене - епизод 32: Йоздемир Индже - Книга от пепел
Нещо за четене - епизод 32: Йоздемир Индже - Книга от пепел / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 32: Йоздемир Индже - "Книга от пепел"
61103
"Нещо за четене" - епизод 32: Йоздемир Индже - "Книга от пепел"
  • "Нещо за четене" - епизод 32: Йоздемир Индже - "Книга от пепел"

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Дияна Боева представя турския поет Йоздемир Индже и неговата „Книга от пепел”.

Йоздемир Индже е роден в  Мерсин през 1936 година. Завършва френска филология в института „Гази” в Анкара. Две години е стипендиант на френското правителство. Живял е в Париж, но се завръща в Истанбул. Работи в различни издателства, превежда от френски, гръцки и арабски. Съставител на антологии,  сред които „Антология на българската поезия” (1981). Член-кореспонднт на Френската академия „Маларме”, член на Международното жури за поезия в Лиеж, Белгия, член-основател на Ордена на Средиземноморските трабадури. Кавалер на Ордена на Франция. Автор е на повече от 20 книги със стихове, критика, есета.

Стихосбирката „Книга от пепел” включва пълен превод на ”Манихей” (1998) –стихотворения, отличени с наградата „Макс Жакоб” във Франция. В книгата откриваме и част от „Безсъници” (1996), представящи зрелия Индже. „Книга от пепел” излиза на български в превод на Кадрие Джесур през 2008 г.

„Това не е претенциозна и скрупулна поезия. Стиховете са изваяни и със съвременно звучене,  ненатрапчиви са, без умишлени провокации” – споделя своите впечатления от прочетеното Дияна Боева. Още от нея – за Йоздемир Индже и неговите стихотворения – чуйте в звуковия файл: