Съдът оправда подсъдимите по делото за източване на ЦКБ
Съдът оправда подсъдимите по делото за източване на ЦКБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът оправда подсъдимите по делото за източване на ЦКБ
61094
Съдът оправда подсъдимите по делото за източване на ЦКБ
  • Съдът оправда подсъдимите по делото за източване на ЦКБ

След деветгодишна съдебна сага Софийският градски съд оправда всички 9 подсъдими по делото за източването на Централна кооперативна банка. Основният сред тях е Павел Тренев, считан за близък до кръга „Орион”, който през 1995 г. изтегли 6 млн. долара от банката, принадлежащи на руския бизнесмен Майкъл Чорни. В средата на миналата година делото беше частично прекратено срещу част от подсъдимите за аферата, поради изтичането на давността на някои от обвиненията.

След четенето на присъдата самият съдия Петя Крънчева заключи, че след дълго ходене по мъките за подсъдимите истината най-после е възтържествувала. Делото приключва на първа инстанция след 9-годишен процес, като това е при положение, че парите са изчезнали през 1995 г. Павел Тренев е в неизвестност от 2004-а и затова делото срещу него се водеше задочно.

Сред оправданите е и съучастникът на Тренев Димитър Димитров-Шашмата, който организирал изтеглянето на парите. Той също бе в неизвестност дълго време, но в крайна сметка Интерпол успя да го открие в Италия с новозеландски паспорт на името на Едмон Дантес - името на прочутия литературен герой, известен като Граф Монте Кристо.

Шашмата отказа да коментира каквото и да е било и набързо си тръгна от съда. Адвокатът на укриващия се Павел Тренев Сава Гергинов уточни, че през последните години по делото са се сменили 5 или 6 прокурори, а процесът бил скалъпен по невероятен начин.

„Ще повторя думите на съдия Крънчева „истината възтържествува”. За съжаление процесът беше изключително дълъг, изключително мъчителен. Такова непознаване на закона е шокиращо. Бях служебно определен от Софийска адвокатска колегия. За първи път като видях и делото, и обвинителния акт, аз изпаднах в шок”, обясни Гергинов.

Останалите седмина оправдани са били служители на Централна кооперативна банка. Съдът прецени, че доказателствата по делото са недостатъчни. Решението обаче може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд.