Съветът за национална сигурност ще обсъди покушението над Доган
Съветът за национална сигурност ще обсъди покушението над Доган / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военно-политическата обстановка в Близкия изток". На тази тема ще заседава Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС). Доклади ще изнесат министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Членовете на съвета трябва да очертаят мерките на правителството за ограничаването на заплахите за България. Цветанов ще информира членовете на КСНС за напредъка в разследването на терористичния атентат в Бургас.

Президентът Росен Плевнелиев изрази очакване в докладите да има задълбочен анализ на сложната обстановка в Близкия Изток, сценариите за развитие на кризата, както и рисковете за страната ни.

В дневния ред на КСНС е и опитът за посегателство срещу лидера на ДПС Ахмед Доган на 19 януари по време на конференция на движението. Доклади по темата ще четат главният прокурор Сотир Цацаров и и.д. директор на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков.

По неофициална информация, въпросът за оставката на изпълняващия длъжността началник на Национална служба охрана (НСО) ген. Тодор Коджейков ще бъде отново повдигнат.

Въпреки че той беше сочен като сигурен титуляр за поста, след опита за атентат срещу Доган се очаква друг да заеме поста, а Коджейков да остане заместник-началник. Дори темата да бъде обсъдена на заседанието, кой ще оглави за постоянно НСО ще стане ясно в следващите месеци.