Има буквални инструкции за религиозен тероризъм в Пазарджик според вещо лице
Има буквални инструкции за религиозен тероризъм в Пазарджик според вещо лице / снимка: БГНЕС

След 10-часово заседание Окръжният съд в Пазарджик прие комплексната експертиза по делото за разпространение на радикален ислям.

Въпреки възраженията и протестите на адвокати на подсъдимите с мотив некомпетентност, съдът прие комплексната експертиза, изготвена от доцентите Клара Тонева, Антони Гълъбов, Симеон Евстатиев и главен асистент Иван Дюлгеров. Според тях в материалите има постановки, характерни за радикалния ислям. Доцент Тонева дори посочи текстове, в които има инструкции за религиозен тероризъм и сляпо подчинение на водача. Адвокатите обвиниха експертната група в предубеденост.

По-рано през деня съдът прие и експертизата на вещото лице Агоп Гарабедян.

Следващото заседание по делото е на 18 февруари. Тогава пред съда трябва да бъдат представени компютърна експертиза и пълен превод от арабски на документи в електронен вид.

По делото предстои да бъдат разпитани двама от свидетелите на защитата - главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджи и заместникът му Ведат Ахмед, които през декември не се явиха заради служебно посещение в Турция.

В разпространение на антидемократична идеология са обвинени 13 души. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями" и насаждане на омраза на религиозна основа.