София

Организират протест срещу високите сметки за парно

4 февруари 2013 14:11 / обновена на 4 февруари 2013 | Автор: | Надя Хамдан

Организират протест срещу високите сметки за парно
© снимка: БГНЕС, aрхив  

Общонационален протест срещу високите сметки за парно се организира в неделя, съобщиха от граждански организации, които се противопоставиха на монопола на Топлофикация. Те настояват да има индивидуални договори с абонатите и алармират за над 350 законови нарушения, сред които е формирането на прогнозните сметки на абонатите. Според тях плащането на прогнозни сметки е незаконно, авансовите фактури са забранени в цяла Европа, а сградната инсталация трябва да служи не за отопление, а за пренос на енергия.

Протестът ще е в 11.00 часа в София пред МИЕТ, а също и в Благоевград и Сандански, като ще подкрепи и протестите срещу цените на тока. Очаква се в протестите да се включат и други градове в страната.

Всички, които имат завишени сметки за парно, да не ги плащат, докато не получат изравнителната си сметка. Това призова Дончо Дудев от неформалното гражданско сдружение, организиращо протеста. „Когато държавата я няма, кой защитава потребителите? Съдят те със съдия изпълнител за един ден, ти ги съдиш години. Смятам, че силата е в нас - ако стане масово, може да се промени", каза той и допълни, че освен в София протести ще се организират в Благоевград, Сандански, Пловдив, Лом. „Надявам се всички, които са недоволни от това, което се случва, да дойдат. Колкото повече, толкова по-добре", каза Дудев.

Основното настояване на протестите ще е да има възможност за индивидуални договори. Сред част от нарушенията в работата на Топлофикация е, че сметките са неразбираеми, отбеляза Дудев. „Другото - прогнозно количество. Що за термин е това? Той като пазарува в магазина хляб и кисело мляко, те му продават пак същото количество прогнозно на база миналата седмица или той си избира какво да си купи и на каква цена? Искаме индивидуални договори", обясни той.

От „Топлофикация-София" заявиха, че не са доставчик на топлоенергия, а са топлопреносно предприятие. Това е важно, защото само доставчик може да сключва индивидуални договори. Във фактурата на всеки обаче пише, че дружеството е доставчик, изтъкна още Дудев.

По думите му формулата, по която се смята потребеното количество топлоенергия, е грешна. „Когато дойде при мен търговец, аз имам правото да кажа: искам ваша услуга при еди какви си условия и аз да мога да преценя дали това е изгодно за мен. Нека да имам правото на едномесечно предизвестие и да кажа „Не искам да потребявам вашите услуги" и да мога да се откажа. И другото: не искам да плащам за това, че тръбите минават през апартамента. Нека ми плащат те на мен, че тръбите минават през частна собственост", обясни той.

Гражданите осъдиха и обясненията на Топлофикация, че съседите се крадат един друг и на това се дължат част от разминаванията в сметките.

След скандално завишените сметки за декември „Топлофикация-София" направи своя проверка, в която откри допуснати грешки само в два блока. Сметките на тези 113 домакинства ще бъдат коригирани, а всички останали ще платят това, което са получили като прогнозна сметка. По време на проверките стана ясно, че половината от абонатите на дружеството са получили два пъти по-високи сметки от очакваното повишение с 21 %. Това е и една от основните причини за протеста в неделя, обясниха още гражданите.Етикети: Топлофикация-София, протест Топлофикация

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#18

Йорданов - 06.02.2013 г. 09:01:24

Всички абонати на Топлофикация София трябва да са на протеста. Да настояваме за смяна на тази порочна методика за разпределение на топлинната енергия. След като направих контролна проверка на сметката си за декември се оказа че начислената ми топлоенергия е два пъти по-голяма от тази, която биха могли да изразходват радиаторите ако работят на пълна мощност. За това обаче е виновен топлинния счетоводител. Тези паразити трябва да бъдат премахнати.

#17

Нагли крадци - 05.02.2013 г. 22:07:19

Сумата за отопление на сградна инсталация е два пъти по-висока от сумата за отопление на имот. И декември в никакъв случай не беше по-студен от миналогодишния. Мама ви лъжлива и крадлива!!! В пламъци ще изгорите.

#16

Предложение - 05.02.2013 г. 11:12:53

Единственото решение е незабавен фалит на топлофикация. Никой не дава разумно обяснение защо още съществува предприятие, работещо на загуба, с огромни дългове, "услугите" на което никой не иска да ползва!? Подобен икономически и правен абсурд може да има само в БГ-то. Насила да те карат да плащаш нещо, което не ползваш и не искаш да ползваш! Айде къш!

#15

Ангел семерджиев - 05.02.2013 г. 07:50:22

Къде е Ангел Семерджиев и членовете на борда на ДКЕВР?? На море ли са? Защо на тези не им се търси отговорност??? Защо не им се търси отговорност???

#14

кера - 05.02.2013 г. 00:16:19

платените писачи на топлофикация да дойдат на митинга да обясняват.. имам хоризонтална топлоинсталация, нямам парно , а само една тръба минава до входната врата . Затова плащам 38 лева месечно .Кое ме отоплява за тези пари

#13

АЗ - 04.02.2013 г. 23:37:49

№5 изолирай си тръбите, които сега въпреки че твърдиш че не искаш, ти топлят имота, изолирай си стените към съседите, защото бетона има доста добра топлопроводност и въпреки че твърдиш че не искаш, ти взимаш топлина от съседа ти. Едва тогава може да не пращаш. Сега просто си поредния тарикат на дребно.

#12

Стоян - 04.02.2013 г. 19:50:37

ЧЕЗ и всички енергоразпределителни дружества-вън от България.

#11

Стоянова - 04.02.2013 г. 19:13:36

Прочетох написаното от Атанасов относно загубите по вертикалните щрангове и т.н., което е вярно, но това, че се начисляват само на ползващите изобщо не е вярно. След края на предходния отоплителен сезон аз се отказах напълно от парно отопление и топла вода като демонтирах всичко - нямам щрангове, нито радиатори, нито топла вода, защото живея на последен етаж. Колкото и да има желание да ме отоплява Топлофикация, не им се получава, но въпреки това имам сметки от "любимото ми дружество" за месеците ноември и декември на обща стойност 250 лв. С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТТА И ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ХОРА ДА СЕ ОБЕДИНИМ ПОНЕ ВЕДНЪЖ, ЗА ДА СПРАТ ДА НИ МАЧКАТ!

#10

иванов - 04.02.2013 г. 18:30:50

Не си губете времето!Просто спрете да плашате!

#9

ИВАН - 04.02.2013 г. 18:12:31

Абе хора, не разбрахте ли, че нема как да има евтино парно. Парното може да е на поносима цена само ако го ползват всички в един вход. Да караш топла пара до блок за да стоплиш водата на няколко апартамента няма как да е евтино.

Решението е електричестовото. С добър климатик и добър бойлер е най-евтино. Но тези неща са скъпи... Бедна държава сме и ще ни е студено!

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Акцент

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още