Реставрират римския град Нове с над 5,8 млн. лв.
Реставрират римския град Нове с над 5,8 млн. лв. / снимка: Община Свищов

Древният римски град Нове ще бъде реставриран с над 5,8 млн. лева по проект на Община Свищов, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Предвижда се да бъде изградена сцена на открито в Нове, където ще могат да се организират възстановки от римския военен бит като битки, спортни игри, театрални постановки.

Ще бъде извършена консервация и реставрация на обекти в римския град, ще бъдат създадени експозиционни маршрути, както и ще бъде подобрена инфраструктурата. Проектът носи наименованието "Нове - сърцето на легиона" и основната му цел е да повиши туристическия потенциал на Община Свищов.

Продължителността на проектните дейности е 24 месеца, като собственият финансов принос на крайдунавската община е 299 000 лв.

От няколко години в Свищов и Нове се провежда Фестивал на античното наследство, по време на който се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, разиграват се сцени от произведения на римски и гръцки автори. Традиционно във фестивала участват и много чуждестранни групи.

Нове е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение през 1968 г.