Откъде идват римските цифри, номериращи Супербоул?
Откъде идват римските цифри, номериращи Супербоул? / Reuters

Тази нощ, в 1.30 българско време, Ню Орлиънс ще събере погледите на цял свят. Балтимор Рейвънс и Сан Франциско 49-ърс ще излязат един срещу друг за безценния трофей от Супербоул. Финалът в американската футболна лига NFL е най-гледаното събитие, а секунда реклама струва милиони долари.

Супербоул 2013 е всъщност Супербоул XLVII, както повелява традицията. Но защо вместо да се спрем на лесното 47, трябва да е римското XLVII? Откъде идва цялата тази традиция с римските цифри?

Номерацията се изписва по този начин почти от самото начало - 1971-ва година. Тогава, Супербоул номер 5 станал Супербоул V. Промяната се случила по настояване на Ламар Хънт, собственик на Канзас Сити Чийфс и една от най-големите фигури в развитието на американския футбол. В тази година, петото издание на Супербоул било спечелено от Балтимор Колтс, след победа над Далас Каубойс със 16-13.

Хънт бил мъж с много идеи, повечето от тях - доста добри. Именно той въвежда всъщност и понятието Супербоул. И след като предлага римските цифри, веднага всички се прехласват по тях, и дори първите четири издания също са записани със задна дата от I до IV.

Спортният историк Боб Муур разказва: "Това бе изцяло идея на Хънт. Хората веднага я харесаха, дори да не можеха да кажат защо. Преди беше просто част от нещата, но сега трудно можем да си представим Супербоул без тези цифри."

Хънт, който почина на 74-годишна възраст през 2006-та, е имал акции в седем различни клуба в различни спортове, и е член на осем различни Зали на славата. Синът му Кларк обаче твърди, че римските цифри за Супербоул са една от големите му гордости.