В Мюнхен Сергей Лавров се срещна с водача на сирийската опозиция
В Мюнхен Сергей Лавров се срещна с водача на сирийската опозиция / снимка: Reuters

Извън конференцията за сигурността в Мюнхен се състоя среща на руския министър на външните работи Сергей Лавров с ръководителя на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили на Сирия Ахмед Моаз ал Хатиб, предаде Интерфакс, позовавайки се на източник от руската делегация.

Това е първата среща на Лавров с водача на сформираната в Доха коалиция на сирийската опозиция. Засега няма информация за съдържанието на разменените между тях думи.

Ал Хатиб бе избран да оглави сирийската опозиция в края на 2012 г., припомня БГНЕС.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността Русия се обяви срещу създаването на хуманитарен коридор за Сирия и използване на сила за това.
"Колкото до използването на хуманитарен коридор и по-голяма поддръжка - не. Всяко използване на сила е неприемливо, не само защото и досега помним какво бе направено съгласно резолюцията на Съвета за сигурност за Либия, но и защото положението изисква недопускане на военна намеса и незабавно прекратяване на насилието", посочи руският външен министър Сергей Лавров пред участниците в конференцията.

Според него докато, властите в Сирия контролират химическото оръжие в страната, то е в безопасност. Уверени сме, че докато правителството запазва контрол над тези оръжия, ситуацията е безопасна, изтъкна Лавров.