Трифон Зарезан в Белоградчишко
Трифон Зарезан в Белоградчишко / Община Белоградчик

Множество хора се стекоха на централния площад в Белоградчик, за да участват в народно веселие по повод  на един от най-тачените празници „Трифон Зарезан” или Денят на лозаря.

Празничен водосвет отслужи негово благоговейство  протойерей Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишко, който пожела здраве на всички присъстващи и техните семейства, а също и годината да бъде спорна и  богата.

В ролята на Трифон успешно се превъплати Валери  Цветков, който по стара традиция заряза голямата лозница в съседство на площада. В ритуала по зарязването се включи и кметът  на общината Борис Николов. Той сподели, че за възвръщане на старата слава на региона в лозарството и винопроизводството успешно работят Винарска изба „Магура”  и  Винарска изба  Боровица, които през миналата година са  завоювали множество отличия от изложението на вина в Княжевац и Белград, Сърбия.

Фирмата „Геотехмин”ООД пък има засадени 300 дка лозови насаждения в землището на село Раяновци. Това предполага от своя страна разкриването на още една Винарска изба и създаване на нови работни

места.

 

За доброто настроение на присъстващите се погрижи  духовия оркестър при читалище „Развитие” в града и школа по народни танци при Детски комплекс. Всички гости вкусиха баница по селски от Белоградчишко и  руйно вино от Винарските изби „Магура” и „Максима”, на които кметът  Николов пожела бъчвите да преливат от вино и успешна реализация .

Празникът продължи с народни хора на централния площад. Кметът Николов връчи Поздравителни адреси  на всички фирми, които са инвестирали в областта на лозарството и винопроизводството на територията на общината.