Регистърът на хората с увреждания готов до месеци
Регистърът на хората с увреждания готов до месеци / снимка: БГНЕС, архив

До средата на тази година ще бъде готов регистърът на хората с увреждания у нас, съобщи за Дарик председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Регистърът ще бъде он-лайн базиран и ще съдържа информация за броя на децата и възрастните хора с увреждания, за видовете заболявания и социално-икономическия статус на тези хора. Това ще улесни изграждането на социалните услуги за хората с увреждания, обясни още Коралски. Заради липсата на такъв регистър в момента не е ясно колко дневни центрове за деца с увреждания трябва да бъдат изградени в София, обясни за Дарик Любов Пенева, директор на единствения у нас дневен център със седмична грижа за деца с увреждания.

Първият в България регистър на хората с увреждания ще заработи до няколко месеца. Не е нужна специална регистрация на лицата с увреждания, за да бъдат включени в него, обясни Минчо Коралски: „Самата система се базира на това, че събира данни от всички останали системи, където хората с увреждания по един или друг повод се регистрират. Например, Агенцията за социално подпомагане, по заетостта, образованието, НОИ, НЕЛК и т. н."

Новият регистър ще даде информация за броя на децата с увреждания у нас, което ще направи възможно планирането и изграждането на подходящи за тях услуги във всяка община. Системата на социалните услуги за деца с увреждания ще работи по-адекватно и с промяна в задълженията на социалните работници, смята Любов Пенева: „Социални работници, които да познават всички тези деца, да се свързват системно с родителите, да ги консултират, да ги насочват къде могат да отидат, какви услуги могат да получат, независимо дали медицински и социални. Истината е, че повечето родители се информират от интернет".

В момента в столицата функционират два общински дневни центъра за деца с физически увреждания с капацитет от общо 40 места и един център за деца с аутизъм.