Две доживотни присъди за убийството на Женя
Две доживотни присъди за убийството на Женя / БГНЕС

Две доживотни присъди произнесе Варненският окръжен съд спрямо Петър Ангелов и Светла Тодорова - двамата подсъдими по делото за убийството на 21-годишната Женя Тодорова от Варна. Първата съдебна инстанция призна вината им затова, че Петър, в съучастие като съизвършител със Светла Тодорова, която е подбудител и помагач, на 27 септември миналата година умишлено убил Женя. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел. Момичето е умирало бавно и мъчително, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени й от дрогирания Петър с „нож за мазане на филии”.

Съдът присъди общо 800 000 лева, които двамата осъдени да заплатят на родителите на Женя като обезщетение за причинените неимуществени вреди.

"Искам да бъда осъден", бяха последните думи на Петър, който допълни пред съда, че съжалява много, но нищо не може да оправдае стореното от него. Подсъдимата Тодорова през цялото време на процеса отричаше да има нещо общо с убийството.

Според съдебния състав подсъдимите по това дело е трябвало да бъдат трима - Петър, приятелката му Даниела и майка й Светла. Съдът счита, че 15-годишната Даниела Тодорова е класически помагач за жестокото престъпление и би следвало да носи наказателна отговорност, но прокуратурата има правомощията да прецени отговорността на всеки един и да повдигне обвинение. За този състав на съда няма съмнение, че физическият извършител на убийството е Петър Ангелов, който е бил мотивиран от лелята на Женя. Именно Светла Тодорова е подбудила, склонила, улеснила Петър във всичките му действия и така е подпомогнала убийството на племенницата си

И двамата ще търпят при първоначален специален режим произнесените доживотни присъди. Близо 38 000 лева е общият размер на разноските по делото и държавните такси върху присъдените обезщетения, които Петър Ангелов и Светла Тодорова дължат на държавата.

Процесът срещу двамата продължи само един ден, като бяха разпитани всички 12 свидетели и 11 вещи лица. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

На 27 септември 2012 г. 21-годишната Женя беше намерена с прерязани вени в дома си. Първоначалната версия беше, че момичето само е сложило край на живота си. Полицията обаче бързо установи, че става въпрос за убийство. Като физически извършител на престъплението беше задържан Петър Ангелов, който е приятел на непълнолетната дъщеря на лелята на жертвата - Светла Тодорова. Тодорова беше привлечена като обвиняема за поръчител на жестокото убийство на племенницата си.