„Топлофикация София” намери грешки едва в 113 сметки
„Топлофикация София” намери грешки едва в 113 сметки / www.sxc.hu
Само 113 грешни сметки откри „Топлофикация София”
61036
Само 113 грешни сметки откри „Топлофикация София”
  • Само 113 грешни сметки откри „Топлофикация София”

Едва 113 столични домакинства ще бъдат с коригирани сметки за парно, стана ясно днес на представяне на резултатите от проверките на "Топлофикация София". От дружеството бяха предупредили, че се очаква декемврийските сметки за парно да са средно с 21 процента по-високи, но по-късно стана ясно, че половината от абонатите на дружеството са получили два пъти по-високи сметки от очакваното.

Проверени са всички 402 хиляди абонати на "Топлофикация София", но грешки са открити в едва 113 домакинства, отчете директорът на дружеството Стоян Цветанов днес. Грешките са открити в два блока в София, а виновниците са топлинният счетоводител Директ ООД и двама служители на дружеството. Сметките на тези семейства ще бъдат коригирани, а всички останали ще трябва да платят сметките си, каквито са.

622 са получените жалби в дружеството за завишени сметки, с над прогнозираните 21 на сто. Само в 113 апартамента обаче са открити грешки. Топлинният счетоводител Директ ООД ще бъде санкциониран с едва 500 лева, а двамата енергитици от дружеството - по вътрешните разпоредби, съобщи директорът на дружеството Стоян Цветанов. "В момента в "Топлофикация" започват да текат четири паралелни проверки. Включително от понеделник ще има още една, пета, тоест Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се е самосезирала и тя също ще ни проверява", обясни той.

От понеделник "Топлофикация" ще започне да се подготвя за евентуално премахване на топлинните счетоводители, каквито тези се коментират, каза още Стоян Цветанов и се обяви против това предложение: "Фирмите за дялово разпределение имат своето място на пазара, както го имат в цяла Европа. Ще разпоредя на моите служители да започнат подготовка за това, в случай че бъде извършена такава законодателна промяна, ние да поемем дяловото разпределение на цяла София. Ние сме в състояние да го направим".

Цветанов каза, че ще предложи в СОС да има възможност всеки да сменя топлинния си счетоводител, когато пожелае: "Не веднъж на 10 години. Утре желаете да напуснете определена фирма Х - и отивате в определена фирма Y".

Физически няма как да има ежемесечно отчитане на топломерите, каквото беше настояването на кмета Йорданка Фандъкова, категоричен беше Цветанов. Има вариант това да стане, но при желание от потребителите, когато няма уреди с дистанционно управление или не всички в сградата имат такива. "Ако сградата етажна собственост е решила, че може да организира този процес по упълномощения представител, минават, засичат всички уреди, по електронен път по имейл ги предоставят на "Топлофикация София" и ние правим реален ежемесечен отчет", добави той.

Ще се вменят още функции в договорите на топлинните счетоводители, като предстои и подмяна в абонатните станции с топломери, които могат да се отчитат дистанционно. Ще се предложи още да има задължително отчитане през зимния сезон на всички, които са заявили нулев прогнозен дял. За миналия отоплителен сезон 15 хиляди абонати са заявили нулев дял, а са ползвали топлоенергия, каза още Цветанов.