Убиецът на Женя от Варна сам определил цената за престъплението
Убиецът на Женя от Варна сам определил цената за престъплението / снимка: Impact Press Group
Убиецът на Женя от Варна сам определил цената за престъплението
61023
Убиецът на Женя от Варна сам определил цената за престъплението
  • Убиецът на Женя от Варна сам определил цената за престъплението

Петър Ангелов, който през септември миналата година, уби по особено жесток начин 21-годишната Женя Тодорова във Варна, сам е определил цената за престъплението. Това е записано в обвинителния акт, който беше прочетен в съдебната зала при началото на делото днес. Ангелов поиска съкратен процес, но другия обвиняем - Светла Тодорова, леля на закланото момиче, не се съгласи и процесът започна по общия ред.

От обвининтелния акт стана ясно още, че преди да убие Женя, Петър се е надрусал два пъти с „пико”. Той сам е определил цената от 2000 лева, за да извърши престъплението. Приятелката му Даниела, която е дъщеря на обвинената за поръчител Светла, е знаела за готвеното убийство и кога ще бъде извършено.

Лелята на жертвата Светла Тодорова често е заявявала пред дъщеря си, че няма да е лошо, ако бъде премахната Женя. Смъртта й щяла да убие от скръб родителите й и фамилната къща да остане за нея. Подсъдимата казала на Даниела да поразпита сред приятелите си кой може да извърши престъплението. При едно от посещенията на 21-годишния Петър в дома им, тя му предложила да убие племенницата й, като на разговора присъствала и дъщеря й. Младежът се съгласил срещу сумата от 2000 лв., която той определил спонтанно. След няколко дни обаче се разколебал и Светла го заплашила да внимава, „за да не забатачат нещата”. Петър склонил, след като получил обещание за аванс от 500 лева. Тогава Светла му дала съвети да си купи ръкавици и маска, а след убийството да изгори дрехите си.

В деня преди убийството подсъдимата предала на Петър сумата, за която се били уговорили, и отишла на родителска среща. След като се прибрала вкъщи, дъщеря й излязла с приятеля си и й направило впечатление, че той разполага с голяма сума пари. Това било необичайно за него, тъй като бил безработен и го издържали баба му и майка му. Заедно със свои приятели Даниела и Петър си купили „пико” и изсмъркали наркотика. Междувременно подсъдимият дал на момичето найлонова торбичка, в която имало стар анцуг, кухненски нож и шапка, каквито се поставят под предпазните моторни каски. 

Даниела и Петър се разделили след полунощ на 27 септември, Ангелов отново си купил наркотик, както и латексови ръкавици от денонощна аптека, след което отишъл в дома на свой приятел, с когото били заедно през цялата нощ. Оттам тръгнал към къщата на Женя на ул.„Лоза”, като по пътя се преоблякъл. Входната врата била открехната, както бил инструктирал Даниела да я остави. При влизането му в стаята на жертвата тя се събудила и между двамата започнала неравностойна борба. Петър нанесъл общо 77 порезни и прободни рани на младото момиче с ножа си, а след неговото счупване, използвал химикалки от бюрото на Женя. При намиране на нейното тяло от шията й стърчала една от писалките. Според съдебните експертизи смъртта й е настъпила за продължителен период от време. Пълзейки, момичето се опитало да излезе от стаята и да повика за помощ, но силите й не стигнали. 

След убийството Петър се върнал в апартамента на приятеля си и поискал чисти дрехи. Тези, с които бил по време престъплението, излязъл да ги изгори. По обяд подсъдимият се върнал в къщата на „Лоза” и там бил задържан от полицията.

Неговата приятелка Даниела го описа в съдебната зала като „добър, безработен и неагресивен”. На повечето от зададените й въпроси, свързани с фаталната нощ, момичето отговаряше, че няма спомени, заради което бяха прочетени дадени от нея по време на разследването показания в присъствието на съдия. В тях Даниела твърди, че е знаела за планираното убийство на братовчедка си, включително за нощта, когато ще бъде извършено. Същият ден приятелят й казал, че ще си купува ръкавици и нож. По време на нападението над Женя момичето е било будно на горния етаж. Тя чула шумове, но не слязла да провери какво се случва, тъй като се страхувала Петър да не я обърка в тъмнината и да убие нея погрешка.

Даниела и нейният баща Даниел бяха доведени принудително в съдебната зала, след като не се явиха в началото на процеса. Мъжът отказа да дава показания срещу Светла, с която имат три деца и живеят на семейни начала.

На 27 септември 2012 г. 21-годишната Женя беше намерена с прерязани вени в дома си. Първоначалната версия беше, че момичето само е сложило край на живота си. Полицията обаче бързо установи, че става въпрос за убийство. Като физически извършител на престъплението беше задържан Петър Ангелов, който е приятел на непълнолетната дъщеря на лелята на жертвата - Светла Тодорова. Тодорова е е обвиняема за поръчител на жестокото убийство на племенницата си.